Public clouddiensten zoals zijn niet meer weg te denken in ons IT-landschap. Veel bedrijven hebben een cloud first strategie, maar wat nu als je de voordelen van public cloud combineert met die van private cloud op basis van hyperconverged IT? Je omgeving wordt sneller, betrouwbaarder en je bespaart enorm op kosten. Lemontree licht hun enthousiasme toe over de ongekende mogelijkheden van oplossingen als HPE SimpliVity en Azure Stack HCI.
De afgelopen jaren zijn IT-landschappen exponentieel gegroeid en complexer geworden. Bovendien wordt IT steeds essentiëler voor de business en maakt het in veel concurrentiesituaties hét verschil. Terwijl de behoefte aan IT-kennis en -kunde groeit, krimpt de IT-organisatie bij bedrijven juist vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Het wordt gaandeweg onmogelijk voor organisaties om alles op IT-gebied zelf te doen. Kortom, er is een evidente noodzaak om de complexiteit beter beheersbaar te maken. Binnen deze dynamiek komt hyperconverged infrastructuur (HCI) als geroepen.
Hoe was het ook alweer?
In een traditionele 3-tier architectuur werkt elk van de drie hoofdcomponenten – netwerk, servers en storage – onafhankelijk van elkaar, als silo’s. De gevolgen van een aanpassing of upgrade bij bijvoorbeeld de servers, moet apart bij de twee andere componenten worden bijgewerkt. Bovendien zijn er allerlei extra elementen nodig en moet het omslachtige beheer via diverse user interfaces worden uitgevoerd. Kortom, eenvoud en beheergemak zijn ver te zoeken. Dat is precies waarom HCI een uitstekend alternatief vormt: eenvoudiger, goedkoper en hogere betrouwbaarheid.
Eenvoudig en snel
Het woord ‘hyperconverged’ verklaart eigenlijk al het principe; het is een extreme samenvoeging van verschillende elementen naar één device. Door alle fysieke componenten in één apparaat te ‘convergeren’ elimineer je in één klap veel complexiteit. Voor het garanderen van de bedrijfscontinuïteit is het slim om een uitwijk-HCI te installeren.
De hyperconverged software werkt met verfijnde bestandssystemen, waardoor data zijn gecomprimeerd en geoptimaliseerd. Het combineert alle bronnen qua rekenkracht, opslag en netwerk in één geïntegreerd systeem. Maar het sterkste wapen van de software is toch wel: virtualisatie. Dankzij het principe van ‘software defined’ zijn vooral storage en rekenkracht direct en supereenvoudig schaalbaar. Hierdoor kun je veel sneller nieuwe applicaties en services ontwikkelen. Razendsnel maak je nieuwe virtuele machines (VM’s) aan. Als ze hun werk hebben gedaan, schaal je ze weer af. Of je maakt vlug een extra handmatige back-up, vanwege onderhoud door de applicatieleverancier. Zo simpel verkort je de time-to-market. En ook hier geldt weer: configuratie en beheer zijn efficiënt en eenvoudig.
Topprestaties met HCI
Lemontree heeft veel ervaring met hyperconverged IT-oplossingen. Het bedrijf uit Alphen aan den Rijn biedt HPE SimpliVity en Azure Stack HCI. De keuze tussen deze of andere oplossingen hangt af van de situatie, zoals de bestaande IT-infrastructuur, het niveau van integratie met andere onderdelen in het IT-landschap en de gehanteerde cloud-strategie.
Een goed voorbeeld is dat van het Formule-1 raceteam van Red Bull Racing Honda. Zij kozen voor HPE SimpliVity als de basis van hun VMware- en VDI-domein. Dankzij deze HCI kan het team nu razendsnel enorme hoeveelheden data analyseren, zodat ze in het heetst van de strijd de juiste keuzes kunnen maken. Nadat ze de oude IT-infrastructuur had vervangen door de hypergeconvergeerde infrastructuur van HPE, behaalde het team 4,5x snellere prestaties, verhoogde wendbaarheid en lagere eigendomskosten. De dominantie van het Red Bull-team in het Formule-1 kampioenschap de afgelopen jaren spreekt in dit kader boekdelen.
De belangrijkste voordelen
De voordelen van HCI zijn legio en zonder uitzondering leveren ze toegevoegde waarde aan de organisatie. Zoals eerder vermeld, is IT essentieel voor het succes van de business, en dat is zeker het geval met HCI aan de basis. Het voert te ver om alle pro’s hier te benoemen, dus beperken we ons tot de belangrijkste.
- Probleemloze implementatie: Ondanks de geavanceerde achterliggende techniek, worden hyperconverged systemen tegenwoordig vaak kant-en-klaar geleverd. Omdat een systeem vooraf reeds grotendeels is geconfigureerd, verloopt de implementatie van een HCI door de experts van Lemontree zonder noemenswaardige problemen. Er is niets dat ze niet al eens zijn tegengekomen.
- Gecentraliseerd en vereenvoudigd beheer: Het beheer van een traditionele tier-3 infrastructuur is complex en verloopt via meerdere interfaces. Binnen een HCI kunnen beheerders via één interface de gehele infrastructuur – alle (virtuele) servers en opslag – beheren. Dit resulteert in minder complexiteit en een lagere behoefte aan gespecialiseerde IT-skills.
- Schaalbaarheid en flexibiliteit: Het is supereenvoudig om binnen een HCI extra bronnen toe te voegen of af te schalen. Dit draagt enorm bij aan de efficiënte inzet van resources en een snelle time-to-market en maakt flexibele bedrijfsvoering mogelijk.
- Hoge beschikbaarheid: Aangezien veel hyperconverged systemen zijn ontworpen met ingebouwde gegevensreplicatie, redundantie en failover-mogelijkheden, is een hoge beschikbaarheid van diensten gegarandeerd.
- Datavirtualisatie: Dankzij de virtualisatiemogelijkheden – ook van data – worden workflows en analytics veel efficiënter uitgevoerd. Bovendien wordt daarmee de kans op gegevensverlies geminimaliseerd.
- Gegarandeerde bedrijfscontinuïteit: De supereenvoudige, geïntegreerde back-up van HPE SimpliVity garandeert een razendsnelle restore en disaster recovery. Hiermee is de continuïteit van de business gegarandeerd ten tijde van een aanval of ramp. In het verlengde hiervan is het realiseren van een twin datacenter – de uitwijklocatie – zeer betaalbaar en eenvoudig. Dankzij datavirtualisatie en de hyperefficiënte data-replicatieprocessen tussen nodes zijn organisaties verzekerd van een zeer hoge beschikbaarheid, tegen relatief lage kosten.
- Hogere cybersecurity: HPE Simplivity zet in geval van nood binnen enkele minuten terrabytes aan data terug vanuit de back-up. De bedrijfscontinuïteit loopt dus nauwelijks vertraging op. Bovendien is het voor ransomware fysiek onmogelijk om deze back-up te benaderen.
- Kostenbesparingen: Over de hele linie realiseert een HCI indrukwekkende kostenbesparingen. De bovenstaande punten dragen hier alle toe bij, maar ook de reductie van de hardware levert een flinke besparing op. Van traditioneel naar HCI betekent een reductie van 10:1 qua servers en 52:1 van storage-units. Dit scheelt natuurlijk ook behoorlijk in de benodigde fysieke ruimte. Uit businesscases van Lemontree blijkt dat er kostenbesparingen van bijna 70 procent haalbaar zijn.
Lemontree helpt je graag met het maken van de beste keuze. Wil je meer weten over overtuigende businesscases met HCI, klik dan hier.
Lees ook:
- Jongeren willen waarschuwingen Kijkwijzer voor TikTok
- Jongerenonderzoek: depri door sociale media en weinig privacyzorgen