CoronaMelder werkt samen met Europese corona-apps

corona app coronaMelder

Sinds 1 december werkt de app CoronaMelder samen met andere Europese corona-apps. CoronaMelder werkt samen met de corona-apps uit Duitsland, Denemarken, Ierland, Italië, Kroatië, Letland en Spanje.

Naar verwachting sluit België in de loop van december aan. Op een later moment zullen ook corona-apps uit andere EU-landen zich bij deze Europese samenwerking aansluiten.

Binnen de Europese samenwerking kunnen alleen corona-apps met elkaar communiceren die volgens dezelfde privacybeginselen als CoronaMelder zijn gemaakt. De Nederlanse app CoronaMelder wisselt alleen gegevens uit die noodzakelijk zijn voor de samenwerking. Net zoals bij CoronaMelder weten de corona-apps uit andere landen niet wie je bent of waar je bent.

Corona-Warn

Gebruikers van de app ontvangen nu ook meldingen als zij langere tijd dicht bij iemand zijn geweest die bijvoorbeeld de Corona-Warn-App heeft en later positief is getest in Duitsland. Al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben CoronaMelder gedownload. De app informeert mensen of ze mogelijk besmet zijn met corona. Zo kunnen zij verdere besmettingen voorkomen.

Als je CoronaMelder gebruikt en langere tijd dicht bij iemand bent die de corona-app van een ander EU-land gebruikt, wisselen de twee apps codes uit. Dit gebeurt op dezelfde manier als tussen twee gebruikers van CoronaMelder. Als één van de twee later positief getest wordt en dit meldt in de app uit zijn land, dan ontvangt de ander een waarschuwingsmelding in de app uit het andere land.

Testen zonder klachten

Als je na 1 december een melding in CoronaMelder ontvangt, kun je je ook laten testen als je geen klachten hebt. In de melding staat dat je dat 5 dagen na het laatste risicovolle contact kan doen. Als de test negatief is, dan hoef je niet meer in quarantaine te blijven.

Vanaf begin volgend jaar krijgt de Nederlandse CoronaMelder een ‘zusje’: de app GGD Contact. Deze bron- en contactonderzoek-app moet de GGD helpen in de snelheid van het onderzoek naar contacten van besmette coronapatiënten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X