Cybercriminelen gearresteerd in Nederland en Roemenië

politie Schengen Informatie Systeem

Viet Nederlandse cybercriminelen zijn in de boeien geslagen vanwege grootschalige digitale fraude. Drie van de verdachten werden in Nederland gearresteerd. Een ervan zit momenteel vast in Roemenië. De groep maakte bijna duizend slachtoffers. Het schadebedrag komt neer op meer dan een miljoen euro.

Het gaat volgens de politie om twee mannen van 33 en 26 jaar uit Enschede en een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Een vierde verdachte wordt in Roemenië verhoord. Eind vorige maand en eerder deze maand volgde de arrestaties.

Phishing

Team Digitale Criminaliteit van de Eenheid Midden-Nederland wist een verdacht telefoonnummer uit een aangifte na onderzoek te koppelen aan heel veel digitale fraudezaken. Dankzij een goede samenwerking met en de aangiftes van verschillende grote banken in Nederland kqam het onderzoek in een stroomversnelling . Bij de meeste slachtoffers, bijna 1000,  ging het om phishing op online handelsplaatsen. Het schadebedrag is meer dan een miljoen euro.

Onderzoeksleider Jouke Posthumus hoorde schrijnende verhalen van slachtoffers. “Vaak ging het om mensen die al in een moeilijke situatie verkeerden waarvan op nare manier misbruik is gemaakt. We waren extra gemotiveerd om deze verdachten op te pakken.”

Posthumus vervolgt: “De grote en omvangrijke zaak maakt het ook door het internationale karakter complex. Door de vele aangiftes kunnen we informatie en gegevens aan elkaar koppelen en verdachten opsporen. Dankzij een goed internationaal netwerk door eerdere cyberzaken in onze eenheid én een nauwe samenwerking met de Roemeense politie is het gelukt om de verdachten aan te houden. Onze volgende stap is om contact op te nemen met alle slachtoffers om het goede nieuws te vertellen en opnieuw te luisteren naar hun verhalen. Ook dit is een belangrijke kant van ons werk.”

Team Digitale Criminaliteit

Het Digitaal District van de politie Midden-Nederland zet fors in op de aanpak van cybercrime en digitale criminaliteit. Naast het cybercrimeteam is onlangs het Team Digitale Criminaliteit gestart. Dit past bij de landelijke beweging waarin het OM en de politie zich hard maken voor de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit. Dan gaat het bijvoorbeeld om fraude met online handel, online fraude met betaalproducten, online voorschotfraude en online identiteitsfraude. Doel is meer zaken draaien en slimmere interventies op online criminaliteit.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...