Datacenters gaan voor bewoners bij Hollands Kroon

datacenter met beheerder Hollands Kroon

Bij de gemeente Hollands Kroon wogen de belangen van bedrijven die grote datacenters wilden bouwen zwaarder dan die van de inwoners. Dat stelt een rapport van adviesbureau Berenschot. Het kaartje waarop de datacenters stonden ingetekend was stilletjes veranderd om de bouw mogelijk te maken.

Het adviesbureau trekt harde conclusies. De gemeente Hollands Kroon heeft volgens het rapport te weinig rekening gehouden met de maatschappelijke discussie, en de gemeenteraad gedroeg zich als jaknikkers.

De gemeenteraad bespreekt het rapport in april maar nu al is duidelijk dat dit muisje een lange staart krijgt. Vooral de conclusie van Berenschot dat de uitvoering van de plannen werd afgehandeld door een select groepje met tunnelvisie. Dit groepje deed ook de stilzwijgende aanpassing aan de indeling van het gebied waar het datacenter moest komen.

De twee datacenters van Google en Microsoft kwamen in de gemeente terecht op initiatief van onder andere het ministerie van Economische Zaken. Maar halverwege 2020 begonnen de eerste discussies over de vestiging van datacenters van Amerikaanse techreuzen op de schaarse grond van de gemeente. Mede door de druk die ontstond zag Meta, het moederbedrijf van Facebook, in 2022 toch geen mega-datacenter te vestigen in Zeewolde in Flevoland.

Het was in Hollands Kroon de protestpartij Onafhankelijk Hollands Kroon, die in 2022 de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen, die Berenschot in de arm nam om de gang van zaken te onderzoeken. Intussen gaan de plannen voor een derde datacenter van Microsoft niet door.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...