Datacenters verwachten forse groei

datacenter

Het World Economic Forum plaatste Nederland onlangs in de top 4 van landen waarvan de economie na de coronacrisis snel herstelt, mede dankzij zijn sterke digitale economie en datacenters. Het marktrapport ‘Roadmap to Recovery’ van de Dutch Data Center Assocation (DDA) laat zien hoe dat belangrijke digitale fundament voor ons herstel eruit komt te zien in de komende jaren. De datacenter-sector verwacht verdere groei.

Thuiswerken

Het Centraal Plan Bureau rapporteerde vorige maand dat zij een verdubbeling van de hoeveelheid thuiswerkuren verwacht in het ‘nieuwe normaal’. Ook McKinsey en IDC lieten in hun ‘The Future of Work’ rapportages zien dat deze versnelde digitalisering, ingezet tijdens de pandemie, onverminderd zal doorzetten.

Wil Nederland haar digitale koppositie ook na de pandemie vasthouden, dan zullen politiek, overheid en bedrijfsleven vol op digitalisering moeten inzetten. Dit is de overtuiging van DDA. Die pleit daarom voor een duurzame inpassing van datacenters om deze ontwikkelingen mogelijk te maken. Immers, alle digitale innovaties, van 5G en AI tot eHealth en IoT, vinden plaats in datacenters.

Groei verwacht, in alle regio’s

De bij de DDA aangesloten datacenters verwachte de komende jaren verdere groei. Ze gaan uit van een toename van 211.000 m2 datavloer. Hiervan zou een derde plaatsvinden buiten de regio Amsterdam. De groei zien we ook terug in de financiele resultaten van de datacenters. Bijna een kwart van de centra zag de omzet tijdens de coronacrisis groeien.

Migratie naar datacenters

‘Roadmap to Recovery’ toont bovendien aan dat regionale datacenters profiteren van de kostenoverwegingen van lokale bedrijven, die niet langer willen investeren in eigen on-premise locaties. In plaats daarvan kiezen zij voor migratie naar een professioneel datacenter. Anno 2021 telt Nederland 184 colocatie datacenter faciliteiten. Het datavloer oppervlakte nam in 2020 met 6% toe tot 400.000 m2, waarvan 74% zich in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bevindt.

De Amsterdamse hub blijft echter nog onverminderd populair is. Na een toename van 51 MW in 2020, verwacht de sector nu te groeien met 71 MW. Dit cijfer is vergelijkbaar met 2019.

Datacenters duurzaam

Een andere positieve bevinding is dat Amsterdam een voorloperspositie heeft verworven op het gebied van duurzaam beleid. Dit biedt op de lange termijn kansen voor een duurzame, digitale hub. Dit in vergelijking tot bijvoorbeeld Frankfurt, waar laatst een bouwpauze werd aangekondigd. Dankzij de sterke connectiviteit, een gevarieerde arbeidsmarkt en een locatie dichtbij de economische hubs, behoudt Amsterdam haar aantrekkelijke positie.

Gerelateerde berichten...