DDoS-for-hire websites wereldwijd offline door actie politie

mediasector DDoS

De politie haalde vorige week zo’n vijftig van ’s werelds grootste DDoS-for-hire websites offline. Dit was onderdeel van een internationale samenwerking tegen DDoS-serviceproviders. De gezamenlijke operatie heeft de naam Power OFF.

Met deze DDoS-for-hire websites kochten gebruikers op bestelling krachtige DDoS-aanvallen tegen lage prijzen. De komende tijd kunnen beheerders en gebruikers van DDoS-diensten nog meer acties verwachten.

Bij eerdere acties speelde de Nederlandse politie een grote rol in het neerhalen van bootersites als Webstresser.org. Dit onderzoek leverde voor de Europese autoriteiten een schat aan informatie op over de gebruikers van deze website. De data werd gedeeld met Europol en daardoor kregen opsporingsdiensten wereldwijd de mogelijkheid gebruikers van deze websites te identificeren.

Er vonden meerdere aanhoudingen in verschillende landen plaats. Daarnaast voerde de politie gesprekken met de geïdentificeerde gebruikers van Webstresser.org over hun criminele gedragingen, om hen te laten inzien dat ze niet anoniem zijn en dat hun acties illegaal en strafbaar zijn.

In de huidige operatie Power OFF werken opsporingsorganisaties uit onder andere de Verenigde Staten (FBI), het Verenigd Koninkrijk (NCA) , Nederland, Polen en Duitsland samen. Eenheid Midden-Nederland, Eenheid Den Haag, Eenheid Noord-Holland en de Landelijke Eenheid hebben binnen Nederland ieder een eigen rol.

Nieuwe klap

In de afgelopen dagen zijn door internationale partners bijna vijftig DDoS-booterdiensten en DDoS-for-hire websites uit de lucht gehaald. Deze sites waren verreweg het populairst op zoekmachines als Google. Tot nu toe zijn zeven beheerders gearresteerd in de Verenigde Staten (6) en Engeland (1).

De arrestatie in Engeland kon plaatsvinden dankzij het onderzoek van de Nederlandse politie. De komende maanden wordt de DDoS-markt nog verder ontwricht. Daarnaast spreken de Nederlandse politie en buitenlandse politieorganisaties beheerders en (potentiële) gebruikers aan en waarschuwen hen door online en persoonlijke confrontaties. De politie sluit meer aanhoudingen in deze internationale operatie niet uit.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...