Deepfake Sedar (13) zoekt ‘zelf’ zijn moordenaar

Politie deepfake Sedar

Een deepfake video van de in 2003 doodgeschoten Sedar Soares moet hopelijk een doorbraak brengen in zijn nog onopgeloste zaak. Het Landelijk Team Opsporingscommunicatie heeft daarmee een wereldprimeur.

In de video zie je Sedar bewegen en praten, bijna twintig jaar nadat hij is vermoord. Met een voetbal onder zijn arm loopt hij nu over een grasveld. Door een erehaag; zijn familie, oud-klasgenoten, voetbalmaatjes en zelfs een voormalige lerares knikken hem toe en kloppen hem op de schouder. Dan staat Sedar stil en kijkt de camera in. Zijn lippen bewegen en hij zegt: “Weet jij meer? Spreek dan nu.”

In 2003 werd de 13-jarige Sedar Soares vermoord terwijl hij samen met zijn vriendjes sneeuwballen gooide. De 13-jarige Sedar was op de verkeerde tijd, op de verkeerde plek op zaterdag 1 februari 2003. Hij gooide samen met zijn vriendjes sneeuwballen vanaf het parkeerdek van metrostation Slinge in Rotterdam. Uit het niets werd de jongen daar doodgeschoten. Nu blijkt dat er vermoedelijk sprake was van een ripdeal naast het metrostation, waar Sedar een volstrekt onschuldig slachtoffer van is geworden. Hij werd door pure pech het slachtoffer van onderwereldgeweld.

Nu, bijna twintig jaar later, zoekt de politie daarom naast toevallige ooggetuige een “ander soort getuige”. “We waren eerst op zoek naar informatie van de toevallige ooggetuige. Maar nu gaat het ook om mensen die op de hoogte waren van wat er voor, tijdens en na de ripdeal is gebeurd.” Dit vertelt Daan Annegarn, recherchekundige bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie. Hij benaderde vorig jaar de familie van Sedar. Er is een nieuwe opsporingsmanier, vertelde hij hen. En een nieuwe kans in deze zaak. Of ze ervoor open stonden om hier aan mee te werken?

In het hart

“We weten steeds beter hoe cold cases opgelost kunnen worden,”vertelt Daan. “Wetenschap laat zien dat het werkt om getuigen en de dader in het hart te raken. Met een persoonlijke oproep om informatie te delen. Hoe kun je dat beter doen, dan Sedar en zijn familie aan het woord te laten?”

Daarvoor moest het team Opsporingscommunicatie eerst de nabestaanden te vragen. Toen bleek dat de familie juist zat te wachten op een innovatie als deze. “Er is iets groots nodig om de dader op te sporen. Dit ís iets groots”, reageerde zus Janet op de vraag van het team.

Niet eerder gebruikte de politie een deepfake van een slachtoffer om de dader te vinden. Het is een wereldprimeur. Een deepfake wordt gemaakt met kunstmatige intelligentie. De computer heeft daarbij zo vaak een afbeelding of een video van een gezicht gezien, dat hij snapt waar een mond zit en hoe die beweegt bij het uitspreken van een bepaald woord. Je kunt op deze manier geloofwaardige ‘nepvideo’s’ maken.

Het team schakelde een van de beste deepfakemakers ter wereld in, maar ondanks dat was het een grote uitdaging. Er was namelijk maar één foto van Sedars van kort voor zijn dood. De familie was bij het hele proces betrokken. Zo kregen ze eerst een kort filmpje te zien van hoe de foto van Sedar er bewegend uitzag. Dit was vooral om aan het idee te wennen. “Het kwam enorm bij ze binnen,” vertelt Daan. “Die ene foto gaf een enorm realistisch beeld van hoe Sedar was.”

Om de video te maken gebruikte het team ook gegevens over Sedar zelf. Zo was voetbal alles voor hem. Hij droomde ervan om profvoetballer te worden. En dus besloten de makers de video te laten plaatsvinden op het voetbalveld. Vervolgens liep een acteur die op Sedar lijkt tijdens de opnames tussen de geliefden van de vermoorde jongen doo. Later wordt de deepfake, met onder meer het gezicht van Sedar, in de video ingemonteerd.

“Ik denk dat het zeker binnen gaat komen”, zegt ook zus Janet. “Als dit je niet pakt, dan weet ik het ook niet. We krijgen Sedar er niet mee terug. Maar hopelijk zorgt het wel voor antwoorden.”

Weet jij meer? Let dan op het volgende
  1. De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak onlangs verhoogd naar €40.000,-.
  2. Wil je verklaren zonder dat je naam bekend wordt bij de dader? Bel, of app dan met Team Bijzondere Getuigen +31620740912.
  3. Rechtstreeks contact met het coldcaseteam Rotterdam kan door te bellen met de opsporingstiplijn, 0800-6070. Of mail naar coldcase@politie.nl
Lees ook:

Gerelateerde berichten...