Delen digitaal bewijsmateriaal strafzaken in EU makkelijker

NIS2 digitaal bewijsmateriaal

Vanaf maart 2026 treedt in de Europese Unie de verordening ‘eEvidence’ in werking. Een verscherping van de bestaande afspraken over het delen van digitaal bewijsmateriaal tussen landen.

Het gaat om bewijsmateriaal in bestaande strafzaken die zijn opgeslagen bij internet dienstaanbieders. Bijvoorbeeld domeinbedrijven, mobiele telefoondiensten of online gamingdiensten.

In meer dan helft van de strafzaken is digitaal bewijsmateriaal hard nodig om een zaak rond te krijgen. Daarbij zijn veel strafzaken grensoverschrijdend, net zoals ‘het internet’ niet bij onze landsgrens stopt. Zo is de verordening een belangrijke vooruitgang in de opsporing en berechting van criminelen in de hele Europese Unie. Belangrijk voor de Nederlandse burger én alle hier opererende bedrijven die vertrouwen op een goed functionerende rechtstaat.

De komende twee jaar gaat het Ministerie van Justitie en Veiligheid de veranderingen te implementeren. Naast het ontwikkelen van nieuwe wetgeving rond het delen van digitaal bewijsmateriaal zijn er belangrijke veranderingen op til voor zowel het opsporingsapparaat als het Openbaar Ministerie.

Daarnaast is er een publiek private samenwerking met diverse vertegenwoordigers van de verschillende internetdiensten in Nederland gestart om de vernieuwing in goede banen te leiden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...