Den Haag opent Week van de Digitale Ethiek

Vredespaleis Den Haag

Op 24 januari opent de gemeente Den Haag de allereerste Week van de Digitale Ethiek. De stad van vrede & recht stelt privacy en verantwoord datagebruik deze week centraal.

Er zijn verschillende activiteiten, lezingen en tentoonstellingen. Ze moeten zorgen voor kennis te delen en bewustwording bij het brede publiek.

Data uitgelicht

Wethouder Saskia Bruines: “Veel mensen hebben geen idee waar hun persoonlijke gegevens online voor gebruikt worden of wat de risico’s zijn. We kennen het allemaal, de snelle knop voor toestemming online. Je klikt erop want je wilt de video zien, een artikel lezen of gewoon een website bezoeken. Maar weet je wat je rechten online zijn? Bij wie klop je aan als iemand tegen je zin foto’s van jou online deelt? Ook in de fysieke wereld speelt dit, wat gebeurt er met de beelden van camera’s die je in de stad ziet hangen? Daarover gaat Den Haag deze week in gesprek met bestuurders, inwoners en IT-experts.”

Programma

Je kunt verschillende programmaonderdelen bijwonen tijdens de Week van de Digitale Ethiek.

Smart Citizen wandeling (24-28 januari 12:00-14:00 uur)

De slimme stad, wat is dat eigenlijk? Kan iets dat geen hersenen heeft slim zijn? Onderzoeksinstelling Waag stelt dat niet de stad, maar de burger slim is. Smart citizens in plaats van smart cities.

Tijdens de Week van de Digitale Ethiek kun je met het wandelpakket van Waag de smart citizen-wandeling lopen in Den Haag. Wandel langs camerazones, demonstratieplekken (social media) en slimme parkeerborden. Leer meer over kenteken parkeren, crowd-monitoring en de ov-chipkaart.

Digital Rights Talk (maandag 24 januari 16:00-17:30 uur)

We kennen het allemaal, de snelle knop voor toestemming online. Je klikt erop want je wilt de video zien, een artikel lezen of gewoon een website bezoeken. Maar weet je wat je rechten online zijn? Bij wie klop je aan als iemand tegen je zin foto’s van jou online deelt?

Ook in de fysieke wereld speelt dit. Wat gebeurt er met de beelden van camera’s die je in de stad ziet hangen? Met nieuwe technologie zoals slimme stofzuigers, slimme deurbellen of slimme mobiliteit wordt steeds meer van ons leven opgeslagen.

Maar hoe krijgen we grip op onze gegevens? En hoe zit het met onze rechten om vergeten te worden? Deze Digital Rights Talk vindt plaats tijdens Week Digitale Ethiek. Den Haag stelt digitale ethiek, privacy en verantwoord datagebruik centraal. We gaan in gesprek met experts over onze rechten in de digitale wereld.

Meet-up: verantwoord omgaan met data (dinsdag 25 januari 10:00-11:00)

Hoe kijkt de gemeente Den Haag naar digitale ethiek? Hoe werkt dat in dataprojecten? Tijdens deze meet-up kunnen inwoners en andere geïnteresseerde in gesprek gaan met de gemeente over hoe er wordt omgegaan met data.

Film ‘You are your profile’ met nagesprek (dinsdag 25 januari 16:00-17:30 uur)

De film ‘You are your profile’ maakt deel uit een documentaire-project waarin het belang van het online kunnen controleren van je eigen persoonsgegevens centraal staat. Bijna ieders leven is verbonden met internet. Maar hoe bewust zijn we van de persoonsgegevens die we online delen? Deze film geeft inzichten. Tijdens het nagesprek is er aandacht voor de toekomst van de online samenleving.

Opening Internationale Dag van de Privacy (vrijdag 28 januari 09:00-10:00 uur)

28 januari 2021 is de Europese Dag van de Privacy. Een complete online-ervaring waarin de thema’s privacy en digitale ethiek centraal staan. Digitale ethiek betekent dat gegevens goed beschermd worden en personen of bedrijven niet zomaar om gegevens mogen vragen die ze niet nodig hebben. Dit zorgt voor privacy, wat betekent dat persoonlijke gegevens privé blijven.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...