Derde HBO-opleiding Geo-ICT in Nederland van start

SuperGPS

De ICT Academie Apeldoorn start de derde HBO-opleiding Geo-ICT van Nederland. De opleiding start in september. ICT Academie Apeldoorn is één van slechts drie locaties in Nederland met een HBO Bachelor in Geo-ICT.

Geo-ICT is een deeltijd HBO_Bachelor Informatica. Er is veel vraag naar geo-specialisten, en daarom is een derde opleiding hard nodig. Geo-ICT is de combinatie van Informatica en geografie. Het gaat over alle ICT-systemen waarbij locatiegegevens een belangrijke rol spelen. Denk aan navigatiesystemen, satellieten, telecom (5G) en elektriciteitsnetwerken. Maar ook aan toepassingen bij beheren en inrichten van de ruimte om ons heen. Dan gaat het bijvoorbeeld om basisregistraties en de Omgevingswet.

Digitale kaarten

De kern van deze ICT-specialisatie ligt bij het maken van digitale kaarten. Die worden opgebouwd uit meerdere lagen vector- en/of rasterdata. Die data kun je met behulp van zogenaamde Geo processing tools analyseren. Geo-specalisten behoren volgens het UWV tot de beroepen waar veel vraag naar is en fikse tekorten zijn.

Deze HBO Informatica verschilt van andere informatica-opleidingen door de veel grotere aandacht voor soft skills als schriftelijke communicatie en presentatietechnieken. Dat komt vooral door de grote vraag naar dit soort vaardigheden bij deze vakmensen. Alleen technische vaardigheden zijn dus niet meer voldoende.

Instromen

De vierjarige Bachelor of Science opleiding bestaat uit acht leerprojecten van ongeveer een half jaar. De hele opleiding is thematisch opgezet. Potentiële studenten die een opleiding willen volgen aan de ICT Academie Apeldoorn moeten minimaal MBO-4, of een afgeronde HAVO- of VWO-opleiding hebben om goed te kunnen instromen. De opleiding is er ook in een driejarige variant.

Voor het collegegeld zijn subsidiemogelijkheiden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X