Documenten gelekt bij Instituut Mijnbouwschade Groningen

stad

Zeker 40.000 documenten zijn gelekt bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het lek begon toen het instituut documenten van een oud naar een nieuw systeem aan het overzetten was. Van die documenten blijkt 2.639 zichtbaar te zijn in de dossiers van andere Groningse schademelders.

Een aanvrager ontdekte het lek. Bij de aanvraag voor een tegemoetkoming wegens mijnbouwschade zag hij de gegevens van heel iemand anders zag in zijn eigen dossier. Zijn eigen gegevens waren nergens te bekennen. Dit terwijl klanten via  ‘Mijn dossier’ moeten inloggen met de eigen DigiD. Het zou dus niet mogelijk moeten zijn maar het gebeurde toch. De aanvrager nam wel meteen contact op met het Instituut Mijnbouwschade.

Subsidie

Het lek zit vooral in de subsidieaanvragen voor bijvoorbeeld verduurzamen van een woning bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het lek is intussen aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Momenteel vindt er onderzoek plaats met de vraag of er nog meer mensen zijn die het zelfde overkwam als de melder. Als dat zo is komen er vervolgmaatregelen.

Intussen is het voor aanvragers niet meer mogelijk om documenten in de zien rond de afhandeling van dossiers over fysieke schade. Voor de rest zijn de stukken nog wel te bekijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie een aanvraag heeft lopen voor vergoeding van waardedaling.

De gelekte documenten worden intussen helemaal verwijderd. Dat zou vandaag allemaal weer hersteld moeten zijn.

Melding

Volgens het IMG was er vorige week slechts een melding van een aanvrager die ineens inzage kreeg in een online document van iemand anders in zijn online dossier. Met de overgang naar het nieuwe administratiesysteem eind januari is bij het overzetten van circa 55.000 dossiers voor fysieke schade gemoeid.

Voor die dossiers moesten er circa twee miljoen documenten (brieven en adviesrapporten bijvoorbeeld) worden overgezet. Dat lijkt allemaal goed te zijn gegaan voor zover het documenten betreft die afkomstig zijn van het IMG.

Het is niet het eerste lek in deze sector. Een ruime week geleden trof een groot datalek bij de NAM 19.000 mensen. Daar gaat het ook om een grote groep gedupeerden die claims hadden ingediend vanwege aardbevingsschade.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...