EC: Microsoft mag Nuance overnemen

praatwolk met kleuren

Spraaktechnologiebedrijf Nuance mag in handen komen van techreus Microsoft. Dat oordeelt de Europese Commissie na onderzoek. De bedrijven werken al een paar jaar samen, maar van fusie of overname was tot nu toe geen sprake.

Microsoft bracht dit najaar een bod uit van 17,5 miljard euro (19,7 miljard dollar) voor de overname van het bedrijf. De Commissie keurt dat na onderzoek goed. De op handen zijnde overname is de grootste sinds Microsoft de zakelijke netwerksite LinkedIn in 2016 overnam. Destijds legde de techreus daar 26,2 miljard dollar voor neer.

Spraaktechnologie

Nuance werkt al jaren met spraaktechnologie waarbij kunstmatige intelligentie gebruikt wordt. Het bedrijf is bekend om toepassingen in de zorg, maar ook stemanalyses voor de spraaktoepassing van Apple, Siri.

Het is nog niet bekend wat Microsoft precies wil met de inlijving van Nuance. En dus ook niet wat er gaat gebeuren met het gezamenlijke project rond spraaktechnologie die artsen in staat stelt om opnames van patiënten te maken en opslaan in elektronische patiëntendossiers (EPD).

Concurrentie

Volgens de Europese Commissie zijn er geen problemen met de concurrentie door de overname van Microsoft. De producten die de bedrijven nu aanbieden zijn heel verschillend. Er is daardoor geen gevaar voor kartelvorming. De EC verwacht verder dat er flinke concurrentie op komst is voor de activiteiten van beide bedrijven.

Het enige dat de overname nu nog in de weg kan staan is een lopend onderzoek van de concurrentiewaakhond van Groot Brittannië. Als de overname daar wel op bezwaren stuit, kan het hele proces alsnog in gevaar komen. Het is nog niet duidelijk welke kant dat besluit op gaat.

Lees ook:
  • Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen
  • Na Mijzo gaan ook Sensire en Zorggroep Beek aan de slag met Attendi binnen het ecd PUUR. van Ecare

Gerelateerde berichten...

X