Een bredere benadering van Open Cloud

digitale transformatie touch

Open cloud computing lijkt bij OpenStack steeds meer plaats te maken voor open infrastructuren in het algemeen. Een verbreding van de focus. Het gaat veel meer om ontwikkelingen als containers en continue verbeteringen van private clouds. Daar is een nieuw onderwerp bijgekomen: edge computing. Dit werkterrein zou verder kunnen bijdragen aan de aanhoudend snelle groei van OpenStack.

Zo snel gaat dat bij OpenStack. Onlangs bestempelde Jonathan Bryce, President van de OpenStack Foundation, de diensten ´Loci’ en ´Helm’ als grote vernieuwingen. Tijdens de OpenStack summit Vancouver 2018 schoof de OpenStack Foundation naast edge computing nog twee andere producten naar voren: ´Kata Containers’ en ´Zuul’.

Voornaamste vernieuwingen

Van Kata Containers is inmiddels Versie 1 verschenen. Dit project ging in december 2017 van start en heeft als codebasis Clear Containers van Intel en runV van Hyper. Beide producenten hebben hun gebruikers opgeroepen over te stappen naar Kata Containers.

Inmiddels staat er een grote community met alle grote namen uit de OpenStack-wereld achter het project. Kata isoleert volgens de OpenStack Foundation de it-belasting, iets wat anders alleen bereikt kan worden met virtuele machines, maar dan zonder prestatieverlies. Hierop kunnen dus zowel niet-gecontroleerde code draaien als datatoepassingen die aan hoge veiligheidseisen moeten voldoen, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke data.

Daarnaast baarde de derde versie van Zuul – niet te verwarren met de containerdienst ´Zun’ – opzien. Zuul is een oplossing voor Continuous Integration/Continuous Delivery (CI/CD) en sluist toepassingen langs verschillende systemen en geheugens.

Dit project, waaraan onder meer BMW deelnam, heeft eindelijk oplossingen voor OpenStack-specifieke systemen ontkoppeld. Het is daardoor nu ook geschikt voor andere cloud- en on-premise-omgevingen.

OpenStack los van Open Cloud?

Dat is ook precies de bedoeling van Kata en het heeft verrassende gevolgen. Kata en Zuul staan weliswaar onder toezicht van de OpenStack Foundation, maar zijn onafhankelijk. Hoe dat er in de praktijk uitziet, werd in Vancouver niet duidelijk – een merkwaardige constructie die onder enkele aanwezigen tot irritatie leidde. Het heeft er alle schijn van dat OpenStack in de toekomst los van de cloud actief wil worden.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van november.

Gerelateerde berichten...

X