Een op de drie Nederlanders weigert fulltime kantoorbaan

hybride werken

Een op de drie Nederlanders weigert momenteel een fulltime kantoorbaan. Wie op zoek is naar (ander) werk geeft grotendeels de voorkeur aan flexibele en hybride werkmodellen. Dat blijkt uit de jaarlijkse State of Hybrid Work.

Het onderzoek onder ruim 10,000 fulltime werknemers in Nederland, het VK, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië, waarvan 2,000 in Nederland geeft aan dat werknemers steeds vaker flexibiliteit zoeken in hun werk. Het is een echte kopersmarkt voor werknemers. Er zijn meer openstaande vacatures dan werklozen en personeelsverloop kan kostbaar zijn. Een vijfde (20%) van de werknemers zoekt actief naar een nieuwe baan. Dat is een significant verschil met voor de coronacrisis. Volgens een analyse van Intelligence Group was dit eind 2019 slechts 12%.

Aantrekken en behouden

In 2022 ligt de nadruk dus op het aantrekken, maar vooral op behoud van talent. Werkgevers moeten hun retentiestrategieën aanscherpen. dat gaat  van flexibele arbeidsvoorwaarden, een gedegen onboardingproces en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling tot gebruik van de beste beschikbare technologie. Bovendien zijn deze werkzoekenden verknocht aan de voordelen van hybride werken, zo laat het onderzoek ook zien.

Meer dan een derde (36%) van de werknemers zou een aanbod weigeren als het aanbod geen flexibele uren heeft. De ideale werkbalans is bijna een 50/50-verdeling tussen werken op kantoor en werken op afstand. Belangrijke redenen voor het afslaan van een aanbod zijn: geen mogelijkheid tot flexibele werktijden (36%), geen flexibele werklocatie (30%) en fulltime op kantoor moeten werken (31%)

Dit betekent dat werkgevers met flexibel werken meer kans hebben om talent te behouden. Medewerkers overhalen om aan te blijven zijn dus vooral flexibele werkuren (35%), mogelijkheid tot een vierdaagse werkweek (31%) en flexibele locatiekeuze (26%).

Hybride werkplek die medewerkers (ver)bindt

In de strijd om toptalent zoeken organisaties naar manieren om te moderniseren en inclusiever te worden, zodat werknemers zich kunnen ontplooien. Maar deze komen wel met hun eigen uitdagingen.

Zo vindt één op de vijf managers het en uitdaging om verbinding tussen teamleden op afstand te behouden. Bijna vier op de tien (37%) kantoormedewerkers vindt het moeilijker om relaties op te bouwen met collega’s op afstand. Dat komt bijvoorbeeld door minder persoonlijk contact (52%), minder gekeuvel bij de koffieautomaat (51%), uitdagingen om online met collega’s in contact te komen (29%). Ook het feit dat ze collega’s überhaupt nog nooit in levende lijve hebben ontmoet (37%) speelt een rol.

‘Proximity bias’ is daarnaast een uitdaging. 54% van de werknemers gelooft dat hun werkgever meer vertrouwen heeft in werknemers die fulltime op kantoor werken dan in hybride werknemers of werknemers op afstand. En dit is niet onterecht, want 61% van de managers geeft aan meer betrokken te zijn met degenen met wie ze fysiek samenwerken. Verder zegt ruim één op de twee (55%) werknemers dat ze eerder samenwerken met collega’s die fysiek aanwezig zijn dan met collega’s op afstand.

Om deze uitdagingen te overwinnen en de voordelen van hybride werk te ontsluiten, is technologie een cruciale verbindende factor. Ruim een derde (36%) van de werknemers ziet een oplossing in de verbetering van videoconferencing-technologie. Andere wensen zijn een metaverse voor de organisatie (29%), virtual reality (19%), augmented reality (13%) en hologram-communicatie (10%).

De hybride weg

Wat kunnen bedrijven doen om werknemers te ondersteunen en te zorgen voor een ondersteunende en flexibele werkomgeving? Wat betreft de secundaire voorwaarden blijkt uit het onderzoek dat werknemers vaker verwachten dat een aantal van de voordelen die op kantoor worden geboden ook gelden voor hun thuisomgeving. 51% zou bijvoorbeeld graag zien dat thuiswerken wordt vergoed (zoals stroom- en koffiegebruik). Verder wil 42% graag een vergoeding voor alle thuiswerkapparatuur. Werkgevers zouden er dus goed aan doen met een frisse blik te kijken naar de definitie van “overheadkosten”.

Nog belangrijker is het wegnemen van zorgen. 94% van de Nederlandse respondenten maakt zich zorgen dat hun werkgever maatregelen zal nemen waar ze het niet mee eens zijn als het gaat om hybride werken. De zorgen verschillen van een verplichte full-time kantoorbaan (31%) tot te weinig beschikbare kantoorruimte wanneer hybride werkers wél op kantoor willen zijn (29%). Om toptalent te behouden is het daarom belangrijk dat bedrijven naar hun werknemers luisteren, zodat ze een effectieve hybride werkomgeving kunnen bieden waar iedereen zich vertrouwd in voelt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X