Eerste private pre-seed investeringsfonds in healthtech gestart

Het eerste private pre-seed investeringsfonds voor de healthtech is deze week van start gegaan. Samen met NLC Capital investeert Healthtech venture builder NLC in healthtech ventures.

De bedoeling is dat veelbelovende zorginnovaties sneller kunnen doorontwikkelen. Het gaat om initiatieven afkomstig van onderzoeksinstituten en bedrijven uit binnen- en buitenland. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld nieuwe technologieën en behandelingen voor patiënten. NLC Capital springt als eerste private fonds in het gat.

 

Valley of Death

Op dit moment bereikt meer dan 95% van alle zorginnovaties nooit de patiënt. De reden is dat veel startups zonder investering de ‘Valley of Death’, het moment van start tot aan het moment van de eerste omzet, veelal niet overleven. Dit is vaak ondanks de meerwaarde die de innovaties de patiënt kan leveren.

Eerder dit jaar erkende ook minister van Medische Zorg Bruno Bruins dat het te vaak gebeurt dat goede zorgideeën blijven steken in de ontwikkelfase. Mede door uitblijvende investeringen komen ze niet bij de patiënt terecht.

Alhoewel het totale investeringsvolume in de zorg stijgt, is er een verschuiving van investeringen in zorginnovaties van  ‘pre-seed’ naar de ‘seed’ fase. Hierdoor ontstaat voor startups een structureel kapitaaltekort.

Dat Nederland een slecht functionerende kredietmarkt heeft voor startende bedrijven blijkt ook uit de afgelopen zomer gepubliceerde ranglijst voor innovatieve landen. Op het functioneren van de kredietmarkt voor bedrijven scoorden maar liefst 87 landen beter dan Nederland.

 

Samenwerking

Door de samenwerking met healthtech venture builder NLC is het fonds in staat in de pre-seed fase te opereren. Dit waar andere fondsen het vaak afleggen vanwege de hoge transactiekosten van relatief kleine investeringen. Het fonds zal in het eerste kwartaal van 2019 worden gelanceerd en zal een grootte hebben van minimaal 20 miljoen euro.

Jack van Lint, Fondsmanager van NLC Capital: ‘Met dit fonds zijn we in staat om in de door NLC opgerichte healthtech ventures, zoals Concord Neonatal, MindAffect en NicoLab en nog vele andere nieuw te bouwen ventures, te investeren. Hierdoor kunnen we deze healthtech innovaties naar de patiënten brengen om het verschil te maken.’

 

Gerelateerde berichten...

X