Ehealth: niet iedereen is gezondheidsvaardig

In rap tempo krijgen burgers nieuwe technologieën aangeboden die hun gezondheid kunnen ondersteunen of verbeteren: consumenten-eHealth. Maar wat is de kwaliteit van deze toepassingen? Wat betekenen ze voor de privacy van mensen?

Voor de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) reden om een rapport uit te brengen met een advies aan minister Schippers. Lucien Engelen, directeur van het REshape Innovation Center van het Radboudumc, was betrokken bij de samenstelling van het rapport.

De Raad verwacht een vervlechting van consumenten-eHealth en reguliere zorg. Dit leidt ertoe dat de zorg steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk zal worden.

Gezien het toenemend succes van het door zorgverleners geïnitieerde eHealth denkt Engelen dat het met consumententoepassingen ook snel zal gaan. De meest voorkomende toepassingen zullen in eerste instantie zijn gerelateerd aan smartwatches en andere wearables en apps voor de smartphone. Mensen monitoren zichzelf met deze instrumenten en weten daardoor veel meer over hun eigen gezondheid. Dit gecombineerd met wat Engelen ‘dokter Google’ noemt, zorgt ervoor dat de relatie tussen patiënt en zorgverlener zal gaan veranderen. Mensen kunnen met consumenten-eHealth sterker de regie nemen over hun eigen gezondheid.

Daarmee komen we op het eerste punt waar Engelen zich zorgen over maakt. “Niet iedereen is wat ik noem gezondheidsvaardig. Soms zijn laaggeletterdheid en beperkte digitale vaardigheden een drempel, maar het gaat ook om algemene kennis die je nodig hebt om waarden te interpreteren. Soms zijn mensen ook gewoon niet betrokken bij hun eigen gezondheid. Het interesseert ze niet. Dat komt vaak doordat ze het niet goed begrijpen”

“Ik wil ervoor pleiten dat het al op de basisschool onderwezen wordt. Als de rol van de patiënt in zijn eigen gezondheid gaat veranderen, is het belangrijk dat we iedereen hierin kunnen meenemen, dat er geen groepen zijn die tussen wal en schip vallen.”

Lees het hele verhaal van Mirjam Hulsebos online of in ICT/Zorg van juni.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...