Bruins: markt EPD-leveranciers moeten transparant zijn

employee zorg solidariteit statiegeld tikkie voor de zorg

EPD-leveranciers moeten even transparant zijn als de zorgsector zelf. Dat zegt minister Bruno Bruins van Medische Zaken in een schriftelijke reactie op vragen uit de Kamer.

De oorspronkelijke brief komt met name van Tweede Kamerlid Maarten Hijink  van de SP naar aanleiding van een uitzending van TV-programma  De Monitor. In het programma werd onder andere de veel te dominante positie van fabrikanten Chipsoft en Epic gehekeld. Zeker vijftig van de vijfenzeventig ziekenhuizen in ons land gebruikt het systeem van Chipsoft. Elf anderen werken met Epic.

 

Onverantwoorde situaties

De Monitor stelt dat de dominantie van die twee partijen leidt tot onverantwoorde situaties. Die gaan van te dure software tot vendor lock-in en vooral gebrekkige gegevensuitwisseling. Verder stelt de Monitor dat beide fabrikanten ongezond hoge winsten maken. “Ik neem signalen waar over hoge winsten van ict-leveranciers die actief zijn in de gezondheidszorg serieus”, zo stelt de minister naar aanleiding van de uitzending. “Bedrijven mogen een eerlijke prijs vragen, maar er mag geen sprake zijn van misbruik van een economische machtspositie.”

De minister overlegt samen met de zorgsector hoe ze de krachten kunnen bundelen in de onderhandelingen met de EPD-leveranciers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt in gesprek te willen gaan met de sector over de mogelijkheden en risico’s van voorgenomen samenwerkingen tussen zorgaanbieders bij de inkoop van ICT.

 

Wetsvoorstel

In de brief stelt Bruins dat er in 2020 een wetsvoorstel komt dat   stapsgewijs elektronische gegevensuitwisseling verplicht stelt. Eind dit jaar wordt het gepresenteerd aan de Kamer zo is het plan. Bruins: “De laatste jaren heb ik door versnellingsprogramma’s de informatie-uitwisseling tussen patiënt en professional bevorderd. In de nieuwe regeling wordt ook de uitwisseling tussen instellingen onderling gestimuleerd.”

Volgens Bruins hebben alle spelers in de zorgsector een maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Ik vind het onwenselijk dat ict-leveranciers bijvoorbeeld niet aan dezelfde transparantieverplichtingen dienen te voldoen als de sector waarvoor ze werken,” zo stelt hij in de brief.

Vorig jaar verstrekte Bruins tijdelijk geld aan een project waarmee het EPD en MedMij aan succesvol gegevens uitwisselden. ChipSoft en de Reinier Haga Groep waren hierbij betrokken. Dit is een belangrijke stap op weg naar landelijke gegevensuitwisseling op de MedMij-manier. Of en in hoeverre dit nu werkt is nog niet bekend.

 

Gerelateerde berichten...

X