EQT wil misschien KPN overnemen

agentschap

EQT, een grote investeerder uit Zweden, zou KPN willen overnemen. Volgens persbureau Bloomberg zijn de gesprekken pas begonnen. Die gaan nu alleen nog over of de investeerder ook daadwerkelijk een bod gaat doen.

Het persbureau baseert zich op nog anoinieme bronnen die op de hoogte zouden zijn van de verkennende besprekingen. Volgens die geruchten zou de Zweedse investeerder een bedrag van ongeveer 10 miljard euro willen neerleggen voor de telecomprovider. Mocht de deal doorgaan zou het de grootste aankoop ooit zijn van de investeerder. Of het tot een positief advies, en daarna een bod komt is dus nog niet duidelijk.

Delta en Caiway

Het idee komt niet uit de lucht vallen. In 2018 nam de Zweedse investeerder al Delta en kabelaar Caiway over. Wel is het zo dat de cijfers van KPN al langer onder druk staan. Zo zakte de waarde van het aandeel van het bedrijf vorig jaar met 15%, waardoor het bedrijf dit jaar een waarde heeft van rond de 9.4 miljard euro.

Intussen wordt elke melding die ook maar een beetje gaat in de richting van overname van KPN met argusogen bekeken. Dit zou dan ook de reden zijn dat zelfs deze geruchten al de wereld in komen.

Aanleiding voor de voorzichtigheid is een kwestie in 2013, toen een deal met América Móvil op handen was. De stichting Preferente Aandelen B van KPN liet de deal echter stuklopen om te zorgen voor bescherming van het bedrijf. De stichting was speciaal in het leven geroepen om te zorgen voor bescherming van het bedrijf tegen overnames door hedgefondsen of vijandige overnames.

Uiteindelijk nam de Tweede Kamer een wet aan die, als dat nodig is, potentieel schadelijke overnames kan verhinderen. De Kamer vindt dat een bedrijf als KPN een te groot Nederlands publiek belang heeft om door een investeerder overgenomen te worden.

Hoe de Kamer en de stichting nu reageren op het gerucht is nog niet bekend.

Lees ook:
  • KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo halen 5G-frequenties binnen
  • Tweede kwartaal KPN 2019: winstverwachting iets gunstiger maar cijfers blijven onder druk

 

Gerelateerde berichten...

X