EU Data Boundary Microsoft sinds 1 januari van start

Microsoft logo voor gebouw

Sinds 1 januari startte bij Microsoft de EU Data Boundary. Dit zorgt dat data van klanten uit de EU ook binnen Europa worden opgeslagen en verwerkt. Dit zegt het bedrijf in een recente blogpost.

Dit was al langer de richting die de AVG-wetgeving (ook wel GDPR) het liefst op wilde. Die wet stelt dat bedrijven gegevens van hun Europese klanten alleen naar landen buiten de EU mogen komen als de regels daar net zo streng zijn als in Europa zelf. In de VS is dat niet het geval.

De virtuele grens die Microsoft nu stelt moet zorgen dat dat privacygevoelige data van clouddiensten van het bedrijf binnen Europa blijven en niet, zoals eerst het geval was, via de VS lopen. Volgens Microsoft zelf gaat het om bijna alle gebruikersdata van alle diensten die het bedrijf levert. Dat zijn bijvoorbeeld Microsoft 365 (waaonder ook de clouddiensten van het voormalige Office), Azure, Power Platform en Dynamics 365

Opslag

Verder moet de nieuwe EU Data Boundary-gebruikers van diensten van het bedrijf een helderder beeld geven van waar hun gegevens staan opgeslagen en waar ze worden verwerkt. Tot nu toe was dat onduidelijk.

Naast deze maatregel wil het bedrijf eind dit jaar ook zorgen dat loggegevens binnen Europa blijven. Het gaat dan om gegevens rond wanneer een gebruiker inlogt en waar dat plaatsvindt. Verder blijven vanaf 2024 ook gegevens uit contacten met de klantenservice van het bedrijf in datacenters in de EU.

Om deze doelen te halen bouwde het bedrijf sinds 2020 al nieuwe datacenters in de EU. Dat is ook in ons land het geval. Daarmee is tot nu toe een investering van zeker twaalf miljard dollar gemoeid.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...