EU wil digitale portemonnee in een app

Vlaggen EU

De Europese Unie zou werken aan plannen voor een Europese digitale portemonnee. Die zou moeten gaan werken in de vorm van een app. Volgens de Financial Times worden de plannen daarvoor woensdag openbaar.

De app is er nog niet, maar bekend is wel dat EU-burgers veilig wachtwoorden in de app kunnen opslaan, snel toegang krijgen tot allerlei overheidswebsites en rekeningen betalen. De app moet ook kunnen dienen als documentenkluis. Zo zou je er het rijbewijs in kunnen opslaan. Burgers moeten de app met een vingerafdruk of irisscan kunnen openen.

De plannen kwamen tot stand op initiatief van een aantal lidstaten die willen dat burgers zowel veilig als makkelijk toegang krijgen tot diensten en documenten. Waar je in de meeste landen nog apart moet inloggen op overheidsdiensten zou dat met de app in een keer moeten kunnen. Ook rekeningen van nutsbedrijven zou je op deze manier makkelijk moeten kunnen betalen.

Overleg

Volgens de Financial Times vindt er momenteel overleg plaats met de EU-lidstaten over waar de app in zowel functionaliteit als technisch precies aan moet voldoen. Zeker is wel bedrijven de gegevens van gebruikers niet voor eigen gewin gaan inzetten, of gebruikers gaan lastigvallen met advertenties. Verder is ook nog niet duidelijk op welke manier de app beveiligd gaat worden.

Als alles goed gaat worden de plannen woensdag 2 juni gepresenteerd. Over ongeveer een jaar zouden de eerste mensen de app dan in gebruik kunnen nemen. Gebruik ervan is overigens geheel vrijwillig. Het gaat dus niet de nu bestaande digitale of papieren betaalsystemen vervangen, maar aanvullen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X