Papieren acceptgiro op hun retour: iDEAL en iDIN in opmars

papieren facturen met nietmachine en pennen

De papieren acceptgiro is flink op zijn retour. De digitale betaalmethode iDEAL en identificatiedienst iDIN zijn sinds coronajaar 2020 juist sterk in opmars. De lockdowns hebben de ontwikkeling in een stroomversnelling gezet.

Dat blijkt uit het jaarverslag van merk- en producteigenaar Currence. Het aantal betalingen en de omzet met iDEAL in de e-commerce stegen in 2020 met ruim 30%. In april 2021 waren het aantal betalingen (+30%) en de omzet (+60%) in de e-commerce nog steeds zeer hoog in vergelijking met vorig jaar april, toen Nederland al midden in de eerste lockdown zat.

Acceptgiro

Het aantal verwerkte Acceptgiro’s op papier blijft hard dalen. Van 8,7 miljoen in 2019 naar 6,4 miljoen in 2020. Gemiddeld sturen huishoudens nu minder dan één Acceptgiro per jaar via de post.

Het aantal organisaties dat Acceptgiro’s verstuurt, halveerde bijna. Van 16.600 naar 9.000. Veel verzenders stappen over op goedkopere, gebruiksvriendelijker en doeltreffender alternatieven. het gaat dan vooral om mobiele betaalverzoeken, automatische incasso’s en iDEAL QR-codes.

iDEAL is ook populair buiten de e-commerce. Vooral onderlinge betalingen met Tikkies en andere mobiele betaalverzoeken zijn populair. Maar ook om bijvoorbeeld boetes, periodieke facturen en abonnementen te betalen.

iDEAL QR-code

De iDEAL QR-code lijkt in 2020 definitief doorgebroken. Op collectebussen, op facturen, in de horeca, op scholen of bij lokale buurthuizen, een QR-code is overal inzetbaar, ook op 1,5 meter afstand. Werden eind 2019 nog zo’n 100.000 iDEAL-betalingen per maand via een QR-code opgestart, in december 2020 waren dat er al meer dan 750.000. Die leidden tot bijna 500.000 daadwerkelijke iDEAL-betalingen.

Komend jaar staan er veel vernieuwingen voor iDEAL op stapel. Acceptanten (webwinkels) en betaaldienstverleners kunnen straks veel makkelijker op iDEAL aansluiten. Aanvullende diensten met een toegevoegde waarde kunnen sneller worden ontwikkeld. dat gebeurt niet alleen door Currence zelf maar ook door betaaldienstverleners. In de toekomst kun je bijvoorbeeld met iDEAL Snel bestellen de juiste bezorggegevens automatisch doorgeven bij een online bestelling die je met iDEAL betaalt, als je daar zelf toestemming voor geeft.

iDIN-transacties

In 2020 is de online identificatie- en inlogmethode iDIN met 7,5 miljoen transacties evenveel gebruikt als in de vier voorafgaande jaren vanaf de invoering in 2016. iDIN wordt niet alleen gebruikt om veilig in te loggen, iemands leeftijd online te controleren en iemand betrouwbaar digitaal te identificeren maar ook bij het rechtsgeldig digitaal ondertekenen van documenten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...