Europese adoptie Hadoop groeit

Tien jaar na de lancering van de open source software Apache Hadoop wordt deze technologie door de meerderheid van de multinationals omarmd. ICT/Magazine bezocht de Europese Hadoop Summit in Dublin om te ontdekken waar we staan.

Voor de Amerikaanse Hadoop Summit in San José hebben zich 45.000 mensen ingeschreven, in Europa bezochten 1500 mensen het evenement. Het laat zien dat het open source big data storage platform aan de andere kant van de oceaan een stuk populairder is. Maar ook in Europa neemt de adoptie nu snel toe.

 

Real Time

75 van de 100 grootste retailers in Europa zet Hadoop in, net als 55 van de 100 grootste financiële dienstverleners en de acht grootste telecombedrijven. In Dublin vertelden bedrijven als LinkedIn, Spotify, British Gas, Zurich Insurance en ons eigen KPN hoe zij op Hadoop-platformen hun grote verscheidenheid aan data laten landen. Vervolgens worden ze al dan niet real-time geanalyseerd en gebruikt om honderdduizenden tot miljoenen beslissingen per dag geautomatiseerd te nemen.

Rob Bearden, CEO van Hadoop-distributeur Hortonworks en organisator van de Europese Summit, concludeert dan ook: “We zitten nu op het moment dat bedrijven echt waarde gaan halen uit hun Hadoop-platformen. Het is niet meer iets van een klein groepje mensen binnen een bedrijf. Initiatieven om data op nieuwe manieren te gaan inzetten worden nu gesteund door de top van het bedrijf. We praten over ‘business model transformation’.”

 

Data-analyse

Dat is ook de manier waarop KPN naar big data analytics kijkt, vertelt Fred Heukels. Hij zat in het Hortonworks klantenpanel op de Hadoop Summit. “Onze organisatie heeft een aantal speerpunten, waaronder het verbeteren van de customer experience. We zetten Hadoop in om twee werelden die voorheen gescheiden waren bij elkaar te brengen. Het Internet of Things speelt daarbij een belangrijke rol. Enerzijds krijgen we via sensoren real-time informatie over hoe onze netwerken presteren. Anderzijds beschikken we over real-time data over het gedrag van klanten. Door deze twee werelden te combineren kunnen we veel beter beoordelen waar we onze netwerkinvesteringen op moeten focussen.”

 

Nieuwe ontwikkelingen vanuit de Apache Software Foundation

De groep mensen die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van nieuwe open source software groeit. De Apache Software Foundation werkt aan maar liefst 350 open source projecten en initiatieven. Dit heeft geleid tot een aantal belangrijke verbeteringen en vernieuwingen:

  • Apache Metron, een oplossing voor Security Incident Event Management. Metron ontdekt op basis van data-analyse razendsnel ongeautoriseerde events, zoals bijvoorbeeld malware, en voorkomt dat deze verder kan verspreiden.
  • Apache Atlas, een product om meer grip te krijgen op de governance van data in het datameer. Atlas maakt het mogelijk om data te labelen en daar volautomatisch security policies op toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan policies voor Personal Identifiable Information (PII), geodata of tijd gebaseerde data.
  • Apache Zeppelin, een browser gebaseerde user interface voor Spark die veel betere datavisualisatie mogelijk maakt en daarmee zeer geavanceerde analytics ondersteunt.
  • Een nieuwe versie van CloudBreak (versie 1.2) die het mogelijk maakt om eenvoudig een datameer in de hybride cloud te deployen. De software ondersteunt alle IaaS-platformen: Amazon, Google, Microsoft Azure. Zo wordt het eenvoudig om bij capaciteitstekort in de eigen private cloud uit te wijken naar de public cloud.
  • Apache Nifi, een eenvoudige gebruiksinterface waarmee je data kunt distribueren naar verschillende systemen. Op een visuele manier kun je als gebruiker aangeven welke data waar moet worden gebruikt.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van september.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...