Europese digitale klokken lopen achter door wisselstroom

Wisselstroom in diverse delen van Europa zorgt dat veel digitale klokken achterlopen. De achterstand kan tot vijf minuten oplopen.

De oorzaak ligt volgens het Algemeen Dagblad (AD) in Servië en Kosovo Europa. Sinds januari dit jaar blijkt er een conflict te zijn tussen deze landen over stroomlevering. De normale frequentie van wisselstroom, 50 Hertz, is sinds die tijd vertraagd naar 49,99 Hertz. Dat betekent dat de cijfers net iets langzamer verspringen.

 

Aangesloten

Heel Europa heeft er last van omdat alle landen zijn aangesloten in een samenwerkingsverband als het gaat om stroomlevering. Dat zorgt aan de ene kant voor zekerheid in levering van stroom. Aan de andere kant betekent dat dat problemen heel Europa doorgaan.

Volgens de vereniging van Europese stroomnetbeheerders ENTSO-E ligt het probleem bij

 

Vandaag belegt de vereniging daar een speciale vergadering over en moet er een oplossing in zicht komen.

De stroomnetbeheerders hebben inmiddels al toegezegd dat dergelijke problemen voor de toekomst worden voorkomen met compensatie voor eventueel verlies aan frequentie.

 

Wisselstroom

Het probleem speelt bij digitale klokken die worden aangestuurd door wisselstroom. Mobiele apparaten hebben er dus geen last van, de magnetron, maar ook wekkers, dus wel.

De wisselstroom in Europa is 50 hertz. De stroomrichting verandert dus vijftig keer per seconde van richting. Digitale klokken registreren die wisselingen en weten daardoor hoe laat het precies is. Alle hoogspanningsnetbeheerders van Europa moeten zorgen dat ze steeds een klein beetje stroom ter beschikking stellen aan het grote netwerk. Zo zorgen ze samen dat die 50 Hertz is gegarandeerd.

Politieke onenigheden zorgen er sinds half januari echter voor dat die 50 keer per seconde steeds net niet wordt gehaald. De achterstand loopt dus langzaam op.

De verwachting is tot nu toe dat het probleem eind deze week is opgelost.

Volgens Nu.nl is ook de storing met de maandelijkse test van het luchtalarm afgelopen maandag een gevolg van dit conflict.

 

Gerelateerde berichten...

X