Er gebeurt veel in de wereld van werkplekken, en niet in het minst als het gaat om de zorg. Het applicatielandschap in de zorg kan onbedoeld snel complex worden, vaak omdat er zoveel applicaties van derden worden gebruikt. Chris van Werkhoven, CTO Digital Workspace, vertelt in deze blog hoe je binnen de zorg de gebruikersomgeving simpel en flexibel houdt.
Loeiende pc
De afgelopen vijf jaar is er enorm veel gebeurd in de wereld van de werkplekken, en die transitie is nog lang niet klaar. ‘Vroeger’ stond er standaard een pc te loeien onder elk bureau. Dat bureau kon in een kantoor staan, bij een receptie of in een achteraf hokje, maar het was een fysiek ‘ding’ waar je als medewerker heen moest om je ‘computerwerk’ te doen. Die computer startte je op, en als je maar lang genoeg wachtte, verscheen daar het startmenu en kon je aan de slag met de applicaties.
Gebruiker centraal
De volgorde van belangrijkheid was dus eigenlijk: van apparaat via de applicaties naar de medewerker. Die volgorde is met het nieuwe portaalwerken volledig overhoop gegooid. Nu staat de gebruiker centraal. Daar komen vervolgens de juiste, meest optimale applicaties bij. Helemaal achterin de rij – als een soort bijzaak – is daar ook nog een apparaat. Het grote voordeel daarvan is dat het op deze manier mogelijk wordt om overal vandaan te werken, op elk tijdstip van de dag. En omdat de gebruiker via een browser naar zijn of haar workspace kijkt, is de gebruikerservaring is min of meer hetzelfde ongeacht het device dat je gebruikt. Of dat nu een tablet is, een Windows-computer, een Mac of een Chromebook. Dat apparaat kan van de zorgorganisatie zijn, van de medewerker zelf, of een willekeurig ander apparaat dat op dat moment beschikbaar is.
Stapel briefjes
Het applicatielandschap in de zorg kan onbedoeld snel complex worden omdat er zoveel applicaties van derden worden gebruikt. Je krijgt als zorgmedewerker te maken met registraties hier, protocollen daar en als je niet uitkijkt, wandel je rond met een stapel briefjes met gebruikersnamen en wachtwoorden. Daarom is het, meer nog dan in andere branches, zaak om de gebruikersomgeving simpel, flexibel maar vooral veilig te houden. Zeker wanneer je kijkt naar de aard van de gegevens. We hebben het hier vaak over cliënten.
Flexibiliteit en eenvoud
Die flexibiliteit en eenvoud zijn juist voor de zorg, die nogal ambulant is, heel belangrijk. De zorgmedewerker van vandaag de dag wil steeds efficiënter werken en minder tijd doorbrengen achter de computer om allerlei administratieve handelingen te moeten uitvoeren. De zorg loopt dus, veel meer dan binnen het ziekenhuis, voorop met de ver-SaaSing van applicaties. Langzaamaan worden ook alle legacyapplicaties omgezet naar SaaS-applicaties, en voor die legacyapplicaties waar dat nog niet mogelijk of nodig is, wordt een tijdelijke oplossing bedacht. Zo kun je een legacyapplicatie – tijdelijk – als een Windows-container onderbrengen in de cloud, zodat je er alsnog mee uit de voeten kunt. Doordat je het gebruik van je applicaties loskoppelt van het apparaat, kun je ook andere licentievormen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld werken met de webversie van Microsoft Office in plaats van met de dure Office-installatie zoals die vroeger op elke desktop te vinden was.
Springplank
Door het portaalwerken te introduceren in de zorg, creëer je als het ware een springplank met functionaliteiten die voor de gebruiker belangrijk zijn. Maar het opent ook deuren om samen te werken met andere zorginstellingen, facilitators of leveranciers van bijvoorbeeld hulpmiddelen. Als je alle functionaliteit in een desktop hebt gestopt, is het veel moeilijker om zaken te delen. Door portaalwerken in te zetten koppel je de applicatie los van het apparaat, en is het veel eenvoudiger om samenwerkingen te faciliteren.
Nieuwsgierig?
De zorg draait 24 uur per dag door. Als je je systemen en gegevens in de cloud kunt zetten, zijn ze altijd beschikbaar, waar je je ook bevindt en hoe laat – of hoe vroeg – het ook is. En dat is dan voor jou weer een hele zorg minder. Ook behoefte aan een flexibele werkplek die helemaal past bij de zorg? Wij kunnen zorgen voor een werkplek die precies aan alle moderne wensen en eisen voldoet en die volledig door ons beheerd wordt. Dat is niet alleen goedkoper dan wanneer je alles in eigen hand houdt, maar maakt ook dat meer tijd en geld overhebt voor de zorg aan cliënten. En dat is tenslotte waar het om draait. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder. Ook op afstand.