Om patiënten betere zorg te kunnen bieden op een efficiënte manier, is verdere digitalisering van de zorgsector noodzakelijk. Maar vindt die digitalisering al voldoende plaats? En hoe kunnen zorginstellingen cloudtechnologie op een effectieve manier gebruiken?
Virtuele werkplek voor advies op afstand
Digitalisering heeft in deze sector nog meer aandacht gekregen het afgelopen jaar, onder andere doordat zorginstellingen het werken op afstand mogelijk moesten maken. Een goed ingerichte virtuele werkplek van waaruit een medewerker toegang heeft tot al zijn applicaties, is cruciaal. Dit biedt de arts de mogelijkheid een consult op afstand te doen via videoconferencing in goede beeldkwaliteit. Maar denk ook aan het op afstand kunnen bekijken van een mri-scan door op een veilige manier in te loggen en gegevens te verwerken in het elektronisch patiëntendossier. Zo kan een specialist, ook als hij of zij niet aanwezig is in het ziekenhuis, snel een diagnose stellen.
Veiligheid en kwaliteit garanderen
Maar juist omdat het hier om privacygevoelige persoonsgegevens gaat, is veiligheid een belangrijk thema. Hoe kun je een IT-infrastructuur opzetten waarin de veiligheid van deze data niet in gevaar komt? Een complexe vraag waarbij het IT-antwoord vaak wordt gezocht in on-premises omgevingen. Het is eerder regel dan uitzondering dat zorginstellingen kiezen voor eigen datacenters om te voorkomen dat deze data om wat voor reden dan ook op straat belanden. Men kijkt wat huiverig aan tegen een stap naar de cloud. De specifieke know-how om cloud op een veilige manier in te zetten, ontbreekt. En dat staat het verder digitaliseren, automatiseren of zelfs robotiseren van processen in de weg. Want waar robots in magazijnen van logistieke partijen al niet meer weg te denken zijn, wordt bij zorginstellingen alleen nog maar geëxperimenteerd met zorgrobots. De handen aan het bed zijn altijd nog mensenhanden, want veiligheid staat voorop. Niet alleen als het gaat om data, maar ook om de patiënt zelf.
Kiezen voor een gezonde mix: hybrid cloud
Maar data opslaan binnen de eigen datacenters kan geen blijvend antwoord zijn. Door ontwikkelingen met betrekking tot edge computing/IoT zal het aantal smart wearables dat in de zorg wordt ingezet de komende jaren toenemen. Denk aan hartslagmeters, slimme insulinepompen en pacemakers die zelf patiëntgegevens verzamelen. De hoeveelheid data neemt alleen maar toe en dat heeft grote gevolgen voor de wijze waarop je data opslaat. Hoe kun je als IT-afdeling deze innovatie op een efficiënte en veilige manier in goede banen leiden? Het antwoord is met een solide mix van private en publieke cloudomgevingen, in combinatie met een eigen omgeving: de hybrid cloud.
Al je applicaties en data in één overzicht
Dat resulteert wel in de vraag hoe je al die applicaties en data die door verschillende omgevingen worden verwerkt, beheersbaar kunt houden. Want alleen al het werken met verschillende cloudomgevingen (laat staan IoT) vereist technische skills die niet elke IT-afdeling in huis heeft. En ook niet in huis zou moeten willen hebben. De zorg heeft juist behoefte aan IT-regisseurs met een bedrijfskundige achtergrond die zorgprocessen begrijpen.
Idealiter kunnen die IT-regisseurs al hun applicaties en data vanuit één platform en met één druk op de knop beheren: of dat nou dicht bij de bron is (edge), in de cloud of on-premises. Beschouw het als een smartphone waarbij je met één instance toegang hebt tot al je applicaties, zonder dat je eerst in diverse omgevingen hoeft in te loggen. Je behoudt wel de controle over welke applicaties je gebruikt en waar je data staat, maar hoeft je geen zorgen te maken over hoe die onderliggende omgeving is opgebouwd.
Lees hier meer over hoe je een hybrid cloud platform creëert met Nutanix.
Auteur: Bart Groot Zevert, Account Manager, Nutanix