Hoe de cloud uw organisatie kan helpen zijn klimaatvoetafdruk te verkleinen

Hoe de cloud uw organisatie kan helpen zijn klimaatvoetafdruk te verkleinen

De IT-industrie heeft niet altijd een goede reputatie gehad als het gaat om duurzaamheid. Gifstoffen in computers en telefoons zorgden ervoor dat Greenpeace jaren geleden in actie kwam om het recyclen van elektronica op de agenda te zetten. Er zijn inmiddels goede stappen gemaakt, maar we zijn er nog niet. Dankzij de groei van het internet is er meer mogelijk om onze klimaatvoetafdruk nog kleiner te maken.

Van fysiek naar virtueel

Door fysieke processen terug te brengen tot enen en nullen, verminderen we de uitstoot van kooldioxide in de logistiek, productie en elders. Kijk bijvoorbeeld naar de publicatie van boeken. Het verkopen van een boek kost bomen, chemicaliën en inkt, en vereist transport naar magazijnen, winkels en consumenten. Een e-book laat veel minder sporen na. Hetzelfde kan gezegd worden over het streamen van films en games, videoconferenties ter vervanging van reizen en het gebruik van digitale betaalmethoden in plaats van contant geld.

Zelfs in lastige handelsgebieden kan technologie een helpende hand bieden: als mensen bijvoorbeeld virtueel kleding kunnen passen, kan de klimaatvoetafdruk van de kledingsector verkleind worden doordat retourneringen en overconsumptie tegengehouden worden.

Ook vanuit duurzaamheidsperspectief kiezen voor de cloud

En dit is nog maar het begin van wat technologie kan doen. Als we specifiek naar de cloud kijken, zien we niet alleen veel manieren waarop de cloud economische en schaalbare voordelen biedt, het is ook een bruikbaar model vanuit duurzaamheidsperspectief.

Cijfers laten een duidelijk beeld zien. Al in 2021 verklaarde het Lawrence Berkeley National Laboratory dat als Amerikaanse werknemers hun communicatie-, samenwerkings-, CRM-, en productiviteitstools onmiddellijk naar de cloud verplaatsen, dit jaarlijks genoeg elektriciteit zou besparen om Los Angeles een jaar lang te laten draaien. Afhankelijk van de moderniteit van het datacenter dat wordt vervangen, kan de cloud tot 95 procent energie besparen.

Datacenters zijn op dit moment goed voor ten minste één tot twee procent van het wereldwijde energieverbruik. In de nabije toekomst zal dit toenemen tot zo’n acht procent in 2030 en 14 procent in 2040. Een transitie naar de cloud is alleen daarom al essentieel. Clouddatacenters zijn niet alleen verbeterde versies van traditionele datacenters, ze profiteren ook van de nieuwste technologie op het gebied van verwarming en ventilatie. Zogenaamde ‘hyperscalers’ hebben budgetten om de beste apparatuur en moderne servers aan te schaffen. Open Compute Project, een samenwerkingsproject om een nieuw hardwareontwerp te creëren, gelooft dat 3,75 servers in datacenters kunnen worden vervangen door slechts één server in een hyperscaler.

Net zoals de cloud een groot deel van de complexiteit en inefficiëntie van datacenterbeheer wegneemt, kan het ook een groot deel van het zware werk elimineren dat nodig is om een bedrijf te worden dat netto-nul emissie heeft bereikt. Iets wat steeds belangrijker wordt voor zowel het merk, als het vermogen om nieuw talent aan te trekken en nog veel meer.

Leer meer over de voordelen van de cloud op Nutanix .NEXT Digital Experience

De reis naar de cloud is complex en brengt veel uitdagingen met zich mee. Nutanix .NEXT Digital Experience brengt IT-professionals en het nieuwste op het gebied van cloud computing samen. Centraal staan dit jaar het ontdekken van de belangrijkste trends in hybrid cloud-technologieën en het leren van de nieuwste best practices voor uw reis naar de cloud.

Lees hier meer over .NEXT Digital Experience en meld u meteen aan.

Auteur: Andrew Brinded, Senior Vice President & Worldwide Sales Chief Operating Officer bij Nutanix