De wereldwijd actieve machine- en installatiebouwer Marel heeft simus systems software gebruikt om automatisch werkschema’s te maken en productiekosten te berekenen voor ongeveer 1,5 miljoen ontwikkelingscomponenten. Transparante kosten op 16 productielocaties wereldwijd, kenniskapitaal dat op elk moment kan worden opgevraagd en een aanzienlijke efficiëntiewinst zijn de resultaten van een vier jaar durend project.
Om de duurzame productie van hoogwaardig, veilig en betaalbaar voedsel te garanderen, ontwikkelt en produceert Marel, met 7.500 werknemers in meer dan 30 landen, machines, systemen en software die worden aangevuld met diensten. De oplossingen voor de verwerking van gevogelte, vlees en vis en, meer recent, voor de productie van diervoeding, aqua feed en plantaardige eiwitten zijn ontworpen om afval te verminderen en de opbrengst en toegevoegde waarde te verbeteren.
Transparante kosteninformatie verkrijgen
Marel streeft daarom naar uitmuntendheid in al haar eigen werkgebieden. “Onze afdelingen productontwikkeling, inkoop en productie hebben bijvoorbeeld behoefte aan betere inzichten in productkosten en productietijden wereldwijd”, legt André Kouwenberg, Global Manufacturing Engineer bij Marel, uit. Ongeveer 70 procent van de kosten van een machine worden al in de ontwikkelingsfase bepaald. “Daarom waren we op zoek naar een oplossing waarmee we gestandaardiseerde werkplannen en berekeningen konden gebruiken bij productontwikkeling, inkoop en productie. Hierdoor kunnen we kosteneffectieve beslissingen nemen zonder te hoeven vertrouwen op verschillende methoden of de gespecialiseerde kennis van individuele medewerkers.”
In 2019 begon een projectgroep te zoeken naar software die automatisch werkplannen zou afleiden en toekomstige productiekosten zou berekenen op basis van 3D-modellen en informatie over onderdelen. “Toen er nog maar twee namen over waren op de lange lijst van aanbieders, begon een proefproject met simus classmate. “Op basis van de positieve ervaringen en resultaten besloten we voor simus classmate en simus systems als strategische partner voor de wereldwijde implementatie”, meldt André Kouwenberg.
simus classmate maakt automatisch werkplannen en berekeningen
De simus classmate softwaresuite bevat krachtige hulpmiddelen om het verborgen potentieel in CAD- en ERP-databases te realiseren. Van structureren en opschonen tot handige synchronisatie met SAP, er zijn modules die flexibel gebruikt kunnen worden. De module classmate PLAN bijvoorbeeld analyseert CAD-modellen en herkent de typische productieprocessen op basis van geometrie en tekstinformatie. Voor elk onderdeel wordt een technologiedatabase gebruikt om automatisch werkplannen te maken voor de relevante machines en werkstations.
De toekomstige productiekosten worden berekend op basis van uurtarieven, bewerkingstijden en materiaalkosten. De resultaten worden duidelijk weergegeven voor gebruikers in de webgebaseerde zoekmachine classmate easyFINDER. Met deze tool hebben ontwerpers rechtstreeks toegang tot informatie vanuit de gebruikersinterface van het 3D CAD-systeem – bij Marel zijn dit Creo Parametrics, SolidWorks en Inventor.
“Dit voorziet ons van kosteninformatie tijdens de ontwikkelingsfase om de ontwerpen te verbeteren”, zegt André Kouwenberg. “We kunnen ook snel componenten vinden op basis van bepaalde eigenschappen. In de productie besparen we tijd en moeite dankzij automatisch gegenereerde werkplannen en inkoop bereikt betere condities dankzij target costing.”
Wereldwijde uitrol over vier jaar
Begonnen in Boxmeer en Dongen in Nederland, is het nieuwe systeem tussen 2020 en vandaag ingevoerd op 7 van de meer dan 16 locaties. De procedure verloopt telkens volgens een gestandaardiseerd proces: Na workshops met ontwerpers, inkopers, kosteningenieurs, productiespecialisten en simus systems wordt een technologiedatabase gevuld met alle interne en externe productietechnieken en parameters.
Naast standaard bewerkingsprocessen wordt er ook rekening gehouden met 5-assig frezen, Rotatiefrezen, Plaatbewerking, diverse oppervlaktebehandelingen, 3D snijden, laserlassen en – nieuw ontwikkeld samen met simus – 3D printen. Er worden interfaces naar ERP-, CAD- en PDM-systemen geïmplementeerd. “We willen steeds meer ontwikkelen met 3D-modellen”, zegt André Kouwenberg. “Maar vaak moeten we informatie uit tekeningbestanden gebruiken – omdat er geen model is of omdat de productietekening het leidende medium is, bijvoorbeeld voor tolerantiespecificaties.”
Bij het automatisch genereren van werkplannen moet rekening worden gehouden met de structuur van de productiecel, totdat de componenten correct zijn toegewezen en de werkplannen voor de juiste machines zijn gemaakt. Tot slot worden de oplossingen geïnstalleerd op de werkstations en worden de medewerkers getraind.
Verschillende IT – gestandaardiseerde resultaten
Er moest alleen al rekening worden gehouden met verschillende ERP- en PDM-systemen en drie 3D CAD-systemen. “Elke locatie ontwikkelt zijn eigen werkmethodes, waar we rekening mee moesten houden”, zegt André Kouwenberg. Als open tool biedt Simus classmate veel configuratiemogelijkheden. Voor de complexe aanpassingen kon Marel vertrouwen op het competente simus-team. “De medewerkers hebben het erg druk, maar onze projecten werden allemaal op tijd en binnen budget afgerond.”
Hoewel de locatie in Lichtenvoorde in Nederland nog maar net live is, heeft André Kouwenberg al een trots record: “Er zijn al ongeveer 1,5 miljoen werkplannen en berekeningen gemaakt met simus classmate – inclusief veel bestaande componenten die nu samen met het werkplan kunnen worden hergebruikt. Dit zou ons 305.000 uur of 180 manjaren hebben gekost om handmatig te doen.”
Positieve beoordeling door de betrokken werknemers
Een totaal van ongeveer 100 gebruikers wereldwijd genereert nu duizenden nieuwe berekeningen per site per jaar. Ongeveer 30 procent van de gebruikers behoort tot de productontwikkeling, 39 procent tot de productie, 14 procent is betrokken bij de inkoop en zeven gebruikers werken als kosteningenieur. Het succes van nieuwe software wordt ook afgemeten aan de acceptatie van de oplossing door de betrokken medewerkers.
Uit een medewerkersonderzoek bleek dat 40 procent van de betrokken medewerkers de oplossing dagelijks gebruikt, 30 procent wekelijks en nog eens 30 procent meerdere dagen per maand. 55 procent is vooral geïnteresseerd in het berekenen van kosten, 15 procent richt zich op het maken van werkschema’s en 25 procent is in beide functies even geïnteresseerd. 65 procent van de gebruikers vindt de applicatie zeer nuttig voor hun werkgebied.
Gevraagd naar het belangrijkste voordeel voor hun werk, geeft bijna 20 procent van de gebruikers aan dat ze een goed inzicht krijgen in de kosten van afzonderlijke producten. 15 procent noemt tijdsbesparing en 13 procent een groter kostenbewustzijn. Gebruiksgemak en het automatisch maken van werkschema’s werden ook elk door 13 procent genoemd.
Transparante kostenkennis is essentieel
Het brede assortiment machines bestaat voor ongeveer 70 procent uit standaardonderdelen, 30 procent is maatwerk. Een hoge mix van kleine aantallen vormt een uitdaging voor de productie. “De gestandaardiseerde en breed verankerde kostenkennis van simus classmate is daarom essentieel voor ons,” zegt André Kouwenberg. Een engineering datawarehouse en een zelfontwikkelde rekentool op machineniveau, die elk toegang hebben tot informatie uit simus classmate, hebben de voordelen verder vergroot. “Over het geheel genomen biedt dit een goed inzicht in de productiekosten van een systeem in een vroeg ontwikkelingsstadium,” zegt André Kouwenberg.
Marel blijft onafhankelijk van de gebruikte systemen en de gespecialiseerde kennis van individuele medewerkers. “We hebben het maken van kosten en werkplannen losgekoppeld van individuele kennis en procedures en ze op een objectief niveau geplaatst”, zegt André Kouwenberg. “Dit is vooral nuttig in een tijd waarin de onderliggende productiekennis schaars wordt door generatiewisselingen.”