Je wilt dit soort problemen natuurlijk voorkomen bij een fusie of de implementatie van een nieuw IT systeem. En wat de reden ook is voor een nieuw systeem – kostenbesparing, snellere time-to-market, rationalisatie van het applicatielandschap – bestaande data moet vrijwel altijd gemigreerd worden. De impact van een ontspoorde datamigratie of onjuiste data in het doelsysteem is groot: een falende businesscase of reputatieschade. Voldoende reden dus om te kijken wat de belangrijkste factoren zijn die van een datamigratie een succes maken!
Factor 1: Data maakt de businesscase
De focus van project ligt vaak op de vervanging of samenvoeging van systemen en de functionaliteit die daarbij hoort. De functionaliteit is het meest ‘zichtbare’ van de nieuwe situatie en lijkt de meeste impact te hebben. Functionaliteit is echter waardeloos zonder juiste en bruikbare data. De kwaliteit van de datamigratie speelt daarom een belangrijke rol. Een gebrekkige datamigratie leidt tot onjuiste of minder bruikbare data. Hiermee heeft data een grote impact op het halen van de doelstellingen: data maakt – of breekt – de businesscase.
Begin een implementatieproject daarom met een analyse van de brondata. Hiermee krijg je in een vroeg stadium inzicht in omvang, complexiteit, vulling en metadata. Waardevolle kennis waarmee je het vervolgtraject efficiënter en effectiever uit kan voeren.
Lees hier meer over het uitvoeren van een data-analyse en het voorkomen van onnodig re-work.
Factor 2: Gebruik beschikbare standaarden en bewezen expertise
Het uitvoeren van een datamigratie is meestal niet een dagelijkse bezigheid voor organisaties.
Het risico bestaat dat alles ad-hoc wordt bedacht en ingericht. Denk aan bijvoorbeeld de aanpak, infrastructuur, tooling, controleraamwerk, uitvalverwerking, etc. Zonde van de (schaarse) tijd en middelen. En waarschijnlijk wordt niet het noodzakelijke niveau bereikt. Bedenk het wiel daarom niet opnieuw en maak gebruik van beschikbare standaarden, bestaande faciliteiten en bewezen expertise.
Dit stelt je in staat om je te focussen op de aspecten die voor jouw organisatie het meest van belang zijn, zoals de inrichting van de processen en de bijbehorende data.
“Hoe moeilijk kan het zijn?”
Ga je starten met een implementatie? Download de Checklist Datamigratie om te controleren of je overal aan hebt gedacht.
Factor 3: Tijd om keuzes te maken.
Een IT-implementatie is het gevolg van belangrijke keuzes binnen de organisatie. Voor de datamigratie geldt ook dat dit hét moment is voor het maken van keuzes. De data moet sowieso worden verwerkt of bewerkt, in veel gevallen worden transformaties of integraties uitgevoerd. Een uitgelezen kans om bestaande data-issues op te lossen en nieuwe issues te voorkomen.
Een voorbeeld is het schonen, verrijken, ontdubbelen en uniformeren van data. Dit kan de acceptatiegraad aanzienlijk verhogen. En hoe denkt men over historische data? Moet alles mee, of kan een deel van de historische data ‘geparkeerd’ worden?
Lees ook Garbage in – Garbage out? – dit artikel gaat in op datakwaliteitsverbetering tijdens een datamigratie.
Factor 4: Voorspelbaar en controleerbaar
Bij een datamigratie draait het uiteindelijk om dat ene moment: het uitvoeren van de productiemigratie. En in dat weekend (of nachtelijke uurtjes) zijn verrassingen natuurlijk onacceptabel.
Een datamigratie moet daarom voorspelbaar en controleerbaar verlopen, in termen van kwaliteit, doorlooptijd en (geaccepteerde) uitval. Maatregelen om verrassingen te voorkomen zijn bijvoorbeeld het volledig automatiseren van de migratie, het herhaald uitvoeren van testmigraties, de inrichting van een acceptatiedashboard en het maken van een migratiedraaiboek. Daarnaast zorgt een geautomatiseerd controleraamwerk of auditstraat voor het waterdicht kunnen aantonen van de juistheid en volledigheid van de datamigratie.
Hiermee voorkom je dat je klantdata ‘kwijt’ raakt tijdens de datamigratie. In dit artikel lees je meer over het verkrijgen van 100% zekerheid over het migratieresultaat.
“Sluit verrassingen uit…”
Factor 5: Een goede start…
Tot slot: een datamigratie onderschatten is een groot risico. De houding van ‘dat doen we er wel even bij’ zorgt er in de praktijk vaak voor dat datamigraties oncontroleerbaar verlopen of mislukken.
Maak daarom de datamigratie vanaf de start een integraal onderdeel van je implementatieproject. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Begin met het uitvoeren van een data-analyse, het vaststellen van de datamigratiescope en een adequate migratiestrategie. Verwerk dit vervolgens in een concreet en realistisch migratieplan. Hiermee maak je een goede start.
Meer interessante artikelen over dit onderwerp vind je hier.
Meer weten?
De boodschap is helder: een datamigratie verdient professionele aandacht. Neem de datamigratie serieus en maak het onderdeel van je implementatie.
Meer weten? Neem contact op met DX.