Veel organisaties voorspelden onterecht dat medewerkers in 2021 weer gewoon op kantoor zouden werken; de meesten bleven remote of hybride werken. Hierdoor werden organisaties gedwongen om strategieën voor remote/hybride werken te ontwikkelen voor de lange termijn. Voor efficiëntie en duurzaamheid, maar ook om medewerkers flexibiliteit te bieden op een krappe arbeidsmarkt.
De explosie van de cloud
Om remote te kunnen werken kwam er een grote behoefte naar cloud-gebaseerde oplossingen. Dit heeft gezorgd voor een versnelde adoptie van de cloud. In 2022 wordt verwacht dat deze ontwikkeling alleen maar zal doorzetten.
Daarnaast wordt dit jaar de opkomst van containers verwacht. Containers zullen de overstap naar de cloud nog makkelijker en soepeler laten verlopen.
Wat zijn containers?
Dit zijn pakketten met software die alles bevatten wat nodig is om in elke omgeving te draaien. Dit maakt het gemakkelijk om opslag, geheugen, netwerkbronnen en CPU te delen en zorgen voor een logisch verpakkingsmechanisme waarin applicaties kunnen worden onttrokken aan de omgeving waarin zij draaien.
Meer automatisering op de werkplek
We hebben momenteel te maken met een krappe arbeidsmarkt. Digitalisering, automatisering, internet of things en AI kunnen organisaties helpen om de gaten op te vullen. Ook kunnen repetitieve handelingen hierdoor zo veel mogelijk worden geëlimineerd, wat weer meer betekenis geeft aan het werk en een organisatie beter positioneert op de arbeidsmarkt. En zodra deze positieve impact en de verbeterde efficiëntie merkbaar wordt, zal de adoptie zich alleen maar versnellen.
Een goed voorbeeld hiervan is organisaties die het eerst te maken kregen met e-facturatieplichten, zoals gemeentes. Ze hebben het facturatieproces gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Ze hebben nu inmiddels de eerste fasen van de implementatie en adoptie achter de rug. Deze organisaties willen nu uit eigen beweging zelfs meer digitaliseren en automatiseren vanwege alle voordelen die overgaan op e-facturatie hen heeft gebracht.
Optimalisatie voor hybride werken
Organisaties zullen in 2022 blijven moderniseren en processen opnieuw inrichten om de mogelijkheid te kunnen bieden om hybride te werken. We zijn gewend geraakt aan het thuiswerken en het is duidelijk dat remote werken in grotere getale dan ooit tevoren zal doorgaan.
Maar thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd en er is ook een hele grote groep die niet kan wachten om weer volledig op kantoor aan de slag te gaan. Hierdoor zullen verschillende groepen ontstaan op de werkvloer: volledig thuis, hybride of volledig op kantoor. Deze groepen moeten wel nog steeds goed blijven samenwerken. Daarom wordt verwacht dat er komende tijd steeds meer nieuwe technologische oplossingen zullen worden (her)ontworpen om deze hybride samenwerking te ondersteunen.
Het digitaliseren van documenten kan een oplossing zijn voor een organisatie die een hybride workflow heeft ingevoerd. Wanneer een deel van de werknemers vanuit huis werken, is het lastig om alle facturen, inkooporders of betalingsbewijzen op een veilige manier te delen zonder gebruik te maken van een vorm van EDI of e-facturatie software, zoals het FLOW platform van TIE Kinetix.
Remote/hybride werken? Extra aandacht voor veiligheid.
Welke technologie u in 2022 ook kiest, zorg altijd voor een hoge beveiligingsmaatstaf. Met thuiswerkend personeel zijn organisaties kwetsbaarder voor inbreuken op de beveiliging, dus privacy van gegevens moet een topprioriteit zijn.
Een goede indicatie hiervoor is als een softwarebedrijf ISO 27001 gecertificeerd is, de ISO standaard voor informatiebeveiliging. En als u overgaat op de cloud is een ISO 27017 & ISO 27018 certificering, de informatiebeveiligingsrichtlijnen voor clouddiensten, geen overbodige luxe.
Lees ook:
- Verbinding door interoperabiliteit & open standaarden
- Facturen per e-mail bedreigen IT-beveiliging