Extra week voor doen belastingaangifte wegens grote storing

Belastingdienst autoriteit persoonsgegevens

Belastingaangifte doen kan dit jaar een week langer vanwege een grote storing in de IT-systemen van de dienst. De deadline is niet 1 mei maar 8 mei.

De hele week krijgen zowel particulieren als bedrijven die aangifte willen doen foutmeldingen of meldingen dat ze het later nog eens moeten proberen. Volgens de dienst zelf is het probleem intussen opgelost, maar dat blijkt deels het geval te zijn.

Opschalen

“We hopen binnenkort te kunnen zeggen dat de storing is opgelost”, zegt Heleen Bisschoff-Moonen, bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de aangiftecampagne tegen de NOS. “Maar we kunnen dat niet met zekerheid zeggen.”

De laatste dagen is het wel gelukt de capaciteit op te schalen. Meer mensen kunnen nu tegelijkertijd inloggen, waar dat eerst mondjesmaat was. Naarmate de reparaties vorderen kunnen steeds meer mensen tegelijk het aangifteprogramma bereiken. Ook zijn dan de vooraf ingevulde gegevens weer zichtbaar.  De bedoeling is dat op 8 mei 8 miljoen mensen aangifte gedaan hebben.

Intussen was het de laatste week vrijwel onmogelijk om wijzigingen door te geven of een inkomensverklaring op te vragen. Volgens de Belastingdienst is het nu even verstandiger om te bellen en om er sowieso rekening mee te houden dat het tot zeker vijf dagen kan duren voordat dergelijke verklaringen in huis zijn.

De Algemene Rekenkamer roept volgens de NOS de politiek op om rustig aan te doen met nieuwe wensen en veranderplannen. De Rekenkamer pleit dan ook om altijd eerst een uitvoeringstoets te doen. Zo kun je zien of de Belastingdienst de geplande verandering ook echt aankan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X