Franse miljoenenboete voor Clearview AI

gezichten silhouetten kleur gezichtsherkenning

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI krijgt weer een miljoenenboete. Dit keer is dat van de Franse privacyautoriteit CNIL  Het gaat om een bedrag van 20 miljoen euro. De Franse boete is de vierde op rij in de EU voor het Amerikaanse bedrijf.

Clearview AI verzamelt al jaren afbeeldingen van allerlei sociale media. Ze leggen daarmee een enorme database van gezichten aan. Volgens het bedrijf zelf gaat het intussen om bijna twintig miljard gezichten waarmee Clearview de identiteit van mensen kan vaststellen.

En juist daarmee overtreedt het bedrijf nu ook volgens de Franse privacywaakhond de wet omdat op deze manier persoonlijke gegevens van Fransen worden verwerkt zonder dat ze daar zelf toestemming voor hebben gegeven. De mensen die in de database zitten hebben ook geen recht op inzage, iets dat volgens de wet wel zou moeten.

De Fransen sluiten zich aan in een rij van Europese landen die het Amerikaanse bedrijf en hun handelswijze wil aanpakken. Eerder dit jaar legden zowel de Italiaanse privacywaakhond GPDP en de Griekse DPA boetebedragen van twintig miljoen euro per stuk.

De Italiaanse waakhond bepaalde dat het bedrijf naast 20 miljoen euro ook de verzamelde afbeeldingen van Italianen uit de databases verwijderen. De GPDP vindt dat Clearview AI die gezichten van Italiaanse burgers verzamelt “zonder passende wettelijke grondslag”. Daarover worden de burgers ook niet goed over geïnformeerd. Verder is ook de bewaartermijn niet duidelijk.

Ook de Britten gaven Clearview een boete voor het onrechtmatig gebruik van gezichten van burgers. De Britse ICO stelde begin dit jaar het boetebedrag op ruim 8,8 miljoen euro.

Vorig jaar werd bekend dat de software ook in Nederland in gebruik is, waarschijnlijk bij overheidsinstanties. Tot nu toe is er echter weinig meer bekend dan dat. Schiphol heeft gebruik van de software waarschijnlijk wel overwogen, maar of ze het ook echt hebben aangekocht is tot nu toe niet bekend.

Op de Franse boete is nog geen reactie van Clearview AI.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X