Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning Clearview AI tegen Russen

vluchtelingen Oekraïne

Oekraïne zet de gezichtsherkenning van Clearview AI in onm Russische troepen te herkennen. Met de software kunnen de Oekraïnse strijdkrachten lichamen sneller herkennen. Verder helpt de software om nepnieuws op te sporen.

Het ministerie van Defensie van Defensie van het land kreeg volgens Reuters het aanbod van Clearview om gratis van de software gebruik te maken. De Russen kunnen dat naar verluidt niet. Volgens het persbureau hebben zij geen aanbod gehad.

Clearview baseert de software voor gezichtsherkenning op een database met volgens eigen zeggen zeker twee miljoen afbeeldingen die ze hebben gekregen via vKontakte. Op dit populaire Russische social mediaplatform zitten naast miljoenen Russen ook Oekraïners, maar hoe die informatie gebruikt wordt is nog niet duidelijk.

Hoe de software van Clearview gebruikt wordt maakt het ministerie niet bekend. Wel was eerder al duidelijk dat het land overwoog om dit soort software in te gaan zetten.

Omstreden

Gebruik van de Clearview-software is niet onomstreden. Eerder deze maand legde de Italiaanse privacywaakhond GPDP nog een miljoenebboete op aan Clearview AI om oneigenlijke dataverzameling van gezichtsscans. Naast 20 miljoen euro moet het bedrijf ook de verzamelde afbeeldingen van Italianen uit de databases verwijderen.

Volgens de toezichthouder gebruikt het bedrijf de verzamelde afbeeldingen van sociale media voor het vaststellen van de identiteit van personen. De GPDP vindt dat Clearview AI die gezichten van Italiaanse burgers verzamelt “zonder passende wettelijke grondslag”. Daarover worden de burgers ook niet goed over geïnformeerd. Verder is ook de bewaartermijn niet duidelijk.

Door de omstreden werkwijze van het bedrijf is niet iedereen enthousiast. Critici zijn bang dat verkeerd geïnterpreteerde gezichtsscans gaan leiden tot het doden van onschuldige mensen of arrestatie van de verkeerde mensen of groepen.

Vorig jaar werd bekend dat de software ook in Nederland in gebruik is, waarschijnlijk bij overheidsinstanties. Tot nu toe is er echter weinig meer bekend dan dat. Schiphol heeft gebruik van de software waarschijnlijk wel overwogen, maar of ze het ook echt hebben aangekocht is tot nu toe niet bekend.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...