Gezichtsherkenningssoftware Clearview blijkt ook in gebruik in Nederland

De omstreden gezichtsherkenningssoftware Clearview blijkt ook in Nederland in gebruik te zijn. Dat zijn vooral politiekorpsen en overheidsinstanties. Dat meldt Buzzfeed News op grond van een klantenlijst die uitlekte.

Met de software van het Amerikaanse AI-bedrijf kun je gezichten die op beveiligingscamera’s verschijnen met een druk op de knop vergelijken met foto’s en filmpjes die van internet komen.

 

Namen en adressen

Dit betekent dat gegevens als namen en adressen makkelijk te vinden zijn. Hoewel zelfs techbedrijven als Facebook, Twitter en Google eerder al eisten dat Clearview stopt, blijkt nu ook dat ook winkelketens de software gebruiken.

Intussen zegt Clearview zelf dat de gezichtsherkenningssoftware alleen is bestemd voor wetshandhavers zoals de politie. Daarom ook gebruiken de meeste Amerikaanse politiekorpsen, de FBI en de Amerikaanse immigratiedienst deze software voor het opsporen van verdachten en illegalen. Ook het Amerikaanse ministerie van justitie gebruikt deze software.

 

Klantenlijst

Nu blijkt uit de buitgemaakte klantenlijst echter dat Clearview meer soorten klanten heeft dan alleen overheidsbedrijven die de wet moeten handhaven. Uit die lijst blijkt dat het bedrijf in het bedrijfsleven zocht naar nieuwe klanten. Dat ging tot de detailhandel aan toe. Nu blijkt dus dat de software ook draait bij een aantal grote winkelketens, diverse universiteiten en een aantal banken.

 

Nederland

Hoe het zit met het gebruik van de software in ons land is niet helemaal bekend. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog om welke overheidsorganisaties en politiekorpsen het eventueel gaat en of dat alleen een proefperiode betreft of regulier betalende klanten.

In februari vorig jaar werd wel bekend dat reizigers die met Cathay Pacific reizen konden meedoen aan een proef voor boarden met gezichtsherkenning. De proef iwas onderdeel van de eerste fase om reizen met gezichtsherkenning op termijn volledig mogelijk te maken op Schiphol. Wat de uitkomsten van die proef zijn is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk welke software hier is gebruikt.

Gerelateerde berichten...

X