GPDP-boete Clearview AI om dataverzameling gezichtsscans

gezichten silhouetten kleur gezichtsherkenning

De Italiaanse privacywaakhond GPDP deelde woensdag een miljoeneboete uit aan Clearview AI om oneigenlijke dataverzameling van gezichtsscans. Het gaat om een bedrag van 20 miljoen euro. Het bedrijf moet ook verzamelde afbeeldingen van Italianen uit de databases verwijderen.

Volgens de toezichthouder is vooral de manier waarop Clearview gezichtsscans verzamelt in strijd met Europese regels en wetten. Het bedrijf haalt afbeeldingen van sociale media en gebruikt die vervolgens in een grote database van gezichten. Dit gebruiken ze voor het vaststellen van de identiteit van personen. Deze dienst wordt vervolgens verkocht aan bedrijven en instellingen. Volgens Clearview AI zitten er intussen wereldwijd ruim tien miljard afbeeldingen van gezichten in de bestanden.

Persoonsgegevens

De GPDP vindt dat Clearview AI die gezichten van Italiaanse burgers verzamelt “zonder passende wettelijke grondslag”. Daarover worden de burgers ook niet goed over geïnformeerd. Ze weten ten eerste niet dat hun gezichten in de database van Clearview zitten, en ook niet wat het bedrijf doet met deze en de rest van de persoonsgegevens die ze erbij verzamelen.

Het onderzoek dat tot de boete leidde ging van start na klachten van personen uit diverse Europese landen. Naast het ongevraagd verzamelen van gezichtsscans en persoonsgegevens is het ook niet duidelijk wat de bewaartermijn van die gegevens is.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...