Gartner: 11,2 procent minder voor IT-sector West Europa

Gartner achtbaan

De it-sector in West Europa kent dit jaar een flinke krimp. De budgetten slonken dit jaar met 11,2 procent. Dat bleek tijdens het eerste virtuele symposium van Gartner.

Ook volgend jaar wordt mager voor de CIO’s. Voor dat jaar ligt voor West Europa slechts een groei van nauwelijks 1,8 procent groei in het verschiet.

Wereldwijd

Wereldwijd liggen de cijfers iets anders. Dan krimpen dit jaar de IT-budgetten 7,3 procent. Het hardt getroffen worden de datacentersystemen met een krimp van10 procent en computertoestellen met 16 procent.

De krimp in de it-sector in de VS komt dit jaar uit op 6,9 procent krimp. En ook daar ziet het er voor het volgende jaar somber uit. De schatting voor volgend jaar komt daar uit op een stijging van 5,6 procent. In West-Europa is dat volgend jaar nog geen twee procent.

Virtuele sessie

Precies daarom organiseerde Gartner een speciale virtuele sessie voor CIO’s over hoe zo’n budgetkrimp op te vangen. Het analistenbureau beveelt aan om als eerste de uitgaven precies op een rij te zetten. En daarna om een benchmark te hanteren waarbij de grootste kostenpost voor outsourcing moet zijn met zeker 37 procent. Daarna komt software en public clouddiensten met allebei een vijfde van de totale uitgaven. Hardware volgt met 13 procent.

Volgens Gartner zijn daarbij tien regels belangrijk. De eerste daarvan is om meteen in het begin hard te snijden maar zacht te zijn met personeel. Verder is op een laag pitje zetten van projecten goed maar helemaal in de ijskast zetten niet. Een derde aanbeveling is eerst het laaghangend fruit te plukken. Dat betekent bijvoorbeeld ook heronderhandelen van  contracten en te zorgen dat je zo min mogelijk kosten en rekeningen hebt.

Het analistenbureau stelt verder dat communicatie key is omdat het onzekerheid en onduidelijkheid te lijf kan gaan. Verder zouden CIO een plan klaar moeten hebben voor kostenmanagement op alle aspecten. Want alleen met een compleet beeld kun je het effectiefst snijden in de kosten.

Gartner verwacht dat er minder groei gaat zitten in de categorieën Devices en Communication Services. Dat komt omdat bedrijven liever refurbishen dan nieuw kopen. IaaS of crm-software zitten dus in de lift. En daarom zit de grootste groei bij systemen voor datacenters in hyperscaling.

Lees ook:
  • Gartner: IT-uitgaven zullen ook in 2021 weer stijgen
  • Gartner Vice President Andy Rowsell-Jones: Digitale volwassenheid is een concrete activiteit waaruit serieuze winst voortkomt

Gerelateerde berichten...

X