Geen klanten meer voor XS4ALL vanaf dag voor kerst

XS4ALL logo op dak

Vanaf deze vrijdag kun je geen klant meer worden bij Nederland’s oudste internetprovider XS4ALL. Op de website van de provider staat alleen nog een balkje om lid te worden van moederbedrijf KPN.

Behalve dat start KPN begin volgend jaar ook met het overzetten van dan oud-XS4ALL-klanten naar de systemen van KPN zelf. De stap komt nadat de Ondernemingskamer (die hoort bij Amsterdamse Gerechtshof) dat KPN het recht heeft om dochter XS4ALL op te heffen en alles samen te voegen met het moederbedrijf KPN. Een beroepszaak van de ondernemingsraad van XS4ALL haalde niets uit. Aanvankelijk was het nog wel de bedoeling dat de naam zou blijven bestaan, maar dat wordt nu ook opgeheven.

Dat opheffen ging overigens niet zonder slag of stoot. Begin 2019 werd bekend dat KPN Nederlands oudste provider en luis in de pels XS4ALL wilde opheffen. Er ontstond een storm van kritiek. Vrijwel meteen werd een comité opgericht dat in korte tijd tienduizenden handtekeningen bij elkaar kreeg.

Dat mocht allemaal niet baten, waarop een actiecomité een crowdfundingsactie startte voor een onafhankelijke provider. Die actie zorgde voor het ontstaan van Freedom Internet, die doorgaat met de oude waarden en insteek van XS4ALL.

Internetprovider XS4ALL is de oudste internetprovider voor particulieren in ons land. De start van het bedrijf was in 1993 en was het idee van een groep hackers die vonden dat iedereen vrij toegang moest kunnen hebben tot internet. Dat was in die tijd nog niet vanzelfsprekend. Daarbij had de groep privacy en security vanaf de start uitgeroepen tot speerpunt. Ook na de overname door KPN in 1998 bleef dat nog lang het geval.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...