GGD gaat lekkend HPZone vervangen

kwetsbare

De GGD gaat het lekkende HPzone vervangen. Dit is het systemen dat de dienst nu nog gebruikt bij het bron- en contactonderzoek. Het besluit valt ondanks een eerdere brandbrief van het RIVM over de risico’s die dat met zich meebrengt. De hele operatie moet volgende maand klaar zijn.

Het besluit valt te lezen in een Kamerbrief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Het IT-systeem dat de GGD inzet bij bron- en contactonderzoek was voor veel teveel mensen toegankelijk. Daardoor lagen miljoenen contactgegevens op straat die ook verhandeld werden. Hiervoor zijn intussen zes mensen gearresteerd.

In de brief staat bijvoorbeeld dat GGD Ghor een onderzoek had laten doen door externe it-deskundigen. Daarop is dit besluit gebaseerd. Het besluit valt na eerdere pogingen om HPzone te verbeteren. Er waren ook tal van commentaren van veel medewerkers, die het systeem veel te traag vinden. Bovendien loopt het te vaak helemaal vast.

Versneld

De problemen ontstonden omdat de systemen in het verleden door de GGD’en afzonderlijk waren aangeschaft en geïmplementeerd. Vanwege de bestrijding van de pandemie ging naast de koppeling ook nog versneld HPZone Lite van start vanwege de explosieve groei van het aantal gebruikers.

De vervanging van het systeem wordt meteen landelijk aangestuurd. Daarbij kijkt men meteen ook naar de verbindingen tussen de diverse programma’s en systemen. De belangrijkste is CoronIT, het systeem waarmee mensen testafspraken maken. Ook de koppeling met de systemen van het RIVM zelf wordt bekeken.

Alternatieven

Volgens de Jonge zijn er meer alternatieven. Dat is bijvoorbeeld Go.data dat op initiatief van de WHO (World Health Organization) tot stand kwam. Het is geen open source-systeem en de broncode is dan ook niet openbaar. Wel is de toepassing voor alle lidstaten beschikbaar gemaakt. Alternatief twee is een oplossing die een deel van HPzone is GGD Contact vervangt. Dit systeem is nog in ontwikkeling bij VWS en de GGD’en zelf. De nieuwe systemen gaan in elk geval voldoen aan de geldende NEN-normen. Dat was bij de oude systemen niet het geval.

Intussen zijn de print- en exportfuncties van HPzone al wel uitgezet. Dit geldt voor alle GGD’en. Verder staat nu ook de printfunctie in CoronIT uit. Het is nu enkel toegankelijk voor een klein groepje specialisten infectieziektebestrijding.

Ook de zoekmogelijkheden van beide systemen zijn aanzienlijk beperkt. Zo hebben de medewerkers bij zowel testen als vaccineren enkel nog toegang tot persoonsgegevens vanmensen die getest of gevaccineerd zijn of dat snel gaan worden als zij bijvoorbeeld het patiëntnummer of BSN van de klant weten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...