Registratiesysteem GGD snel vervangen geeft minder zicht op virus

cyberdreiging

Te snel doorvoeren van een nieuw registratiesysteem bij de GGD gaat minder zicht op de verspreiding van het coronavirus opleveren. Dat zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Van Dissel richt zijn waarschuwing vooral aan het adres van het ministerie van Volksgezondheid.

Het hete hangijzer is de snelle vervanging van HPZone. De GGD gebruikt dit pakket tot nu toe voor het bron- en contactonderzoek. Eind vorige maand kwam aan het licht dat er op grote schaal dtatadiefstal uit twee GGD-systemem wars gepleegd. De data waren ook doorverkocht.

De politie arresteerde vorige week al twee mensen voor het doorverkopen van de data. Dinsdag werd ook een derde verdachte aangehouden. Het gaat om een 25-jarige man uit Amstelveen aangehouden.

In HPZone worden gegevens verwerkt van de contacten van mensen die corona blijken te hebben. Het gaat om miljoenen privégegevens. Dat zijn bijvoorbeeld huisadressen BSN-nummers en telefoonnummers. Ze gingen voor dertig tot vijftig euro per persoon over de toonbank via Telegram.

Vrijdag verscheen in het NRC een oproep van GGD-portefeuillehouder van het bron- en contactonderzoek Ellis Jeurissen. Van Dissel noemt het begrijpelijk maar de timing ervan uiterst ongelukkig. “We verkeren in een lockdown, er komen nieuwe virusvarianten op en de vaccinatiecampagne is net opgestart.”

Van Dissel stelt dat invoering van heel nieuw registratiesysteem het bron- en contactonderzoek als geheel in gevaar brengt. Dat betekent ook dat zowel de bestrijding als het zicht op het virus onvoldoende zal zijn. Dit brengt vervolgens ook het instellen en eventueel afschalen van de coronamaatregelen in gevaar brengt. Het kabinet baseert zich voor het beleid immers onder andere op dit soort gegevens. Die toegang mag niet in gevaar komen.

Van Dissel houdt in zijn brief een vurig pleidooi om een nieuw systeem niet gehaast in te voeren maar het eerst goed te testen. Verder moeten alle 25 regionale GGD’s tegelijk overschakelen. Oude gegevens moeten dan wel meeverhuizen. “Ook het RIVM moet de tijd hebben de nieuwe aanvoer te verwerken in analyses, rapportages, en aanmaak van open datasets (onder andere t.b.v. het Rijksoverheid-coronadashboard). Het is hierbij van belang dat alle GGD’en geheel over zijn op het nieuwe systeem en dat de data van alle 25 GGD’en via eenzelfde datastroom loopt.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...