Google in Europa onder vuur om locatiedata

europa

Google ligt onder vuur in Europa vanwege locatiedata. De Ierse toezichthouder Irish Data Protection Commission is op grond van klachten van gebruikers een onderzoek gestart naar de verwerking van de locatiedata. Het gaat om gebruikers van Android-toestellen.

De Ierse waakhond vermoedt dat Google mogelijk in strijd handelt met de Europese privacywetgeving. De Ieren leiden het onderzoek omdat Google het Europese hoofdkantoor in dat land heeft.

De klachten van diverse consumentenoriganisaties in de EU komen uit 2018. Zij stellen dat de techreus veel teveel over gebruikers verzamelt dan nodig is. Daardoor komt het bedrijf ook teveel aan de weet, zoals politieke voorkeur of sexuele geaardheid. Dat kan door kennis van de winkels, kerken of moskeeën en bezoek aan andere locaties.

Het Ierse initiatief krijgt steun van de BEUC, de Europese consumentenorganisatie. Zij stellen dat consumenten in Europa al veel te lang slachtoffer zijn van de praktijken van Amerikaanse techreuzen. BEUC noemt het commerciële surveillance, iets waar consumenten niet aan onderworpen hoeven te worden.

De Europese organisatie verwacht dat de Ieren het grondig aanpakken en de zaak onderzoeken vanaf het moment dat de eerste klachten binnenkwamen. Dit was een ruim jaar geleden. Volgens de organisatie is de situatie zo ernstig dat de Europese verordening voor gegevensbescherming in het geding is.

Deze zaak is niet de enige die de Ieren tegen Google heeft lopen. Een eerder onderzoek gaat over de advertenties die het bedrijf verkoopt en de gegevens die daarmee worden verzameld.  Verder lopen er nog onderzoeken tegen Facebookdochter  WhatsApp over het overmatig delen van gegevens met  Facebook. Ook microblogsite Twitter en de populaire dating-app Tinder liggen onder vuur.

 

Consumentenbond

Ook de Consumentenbond is kritisch. De zoekreus ligt sinds 2018 ook in Nederland onder vuur vanwege onterecht verzamelen van locatiegegevens. Google ontfutselt volgens de bond haast ongemerkt toestemming van Android-gebruikers om hun locatiegegevens te gebruiken.

Uit aanvullend onderzoek van de bond blijkt bovendien dat bij 54% van de bezitters van een Android-telefoon de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. Hierdoor worden automatisch alle locatiegegevens van zowel internetgebruik als appgebruik automatisch met Google gedeeld. Dat was ook toen in strijd met de wet. Ook de overkoepelende Europese consumentenorganisatie, de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden sloten zich bij de Nederlandse bond aan.

Aanleiding voor de klacht is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet. Hieruit werd duidelijk dat bij nieuwe Androidtoestellen de locatiegeschiedenis standaard inschakelt.

 

Gerelateerde berichten...