Google steekt miljard dollar in nieuwsplatform

Alphabet moederbedrijf Google

Google gaat een een miljard dollar investeren in een nieuwsplatform. Het bedrijf wil diverse nieuwsbronnen bij elkaar brengen op een platform en uitgevers daarvoor betalen.

Het heet Google News Showcase en start in Duitsland en Brazilië , schrijft Google- en moederbedrijf Alphabetdirecteur Sundar Pichai in een blog. Het bedrag komt bovenop de 300 miljoen die het bedrijf eerder dit jaar al stak in de informatievoorziening rond de COVID-19pandemie.

Het is de bedoeling dat er op Google News Showcase artikelen komen te staan die normaal gesproken achter een betaalmuur terecht zouden komen. Deelnemende nieuwsuitgevers kunnen wel zelf bepalen wat ze op het nieuwsplatform zetten. Dat kunnen ook langere achtergrondverhalen zijn.

Nieuws lezen

Pichai noemt het in zijn blog de grootste financiële toezegging tot nu toe. Intussen zijn er al meer dan 200 uitgevers in zes landen die belangstelling zeggen te hebben voor het nieuwe platform. Dat zijn naast Duitsland en Brazilië, ook Argentinië, Canada, Verenigd Koninkrijk en Australië. Het gaat om publicaties uit Der Spiegel, Stern, Die Zeit en Folha de S.Paulo. Verder komen ook publicaties uit regionale titels aan bod.

Na de uitrol in de eerste zes landen staat onder andere Nederland op de nominatie. Dat zelfde geldt iik voor België en India.

Lees ook:
  • Google betaalt in 2019 6 miljoen euro aan bug bounties
  • Advertentie-omzet Alphabet loopt terug door coronacrisis

 

Gerelateerde berichten...