Haarlemmermeer gaat datacenters weren

datacenter digitale infrastructuur

De gemeente Haarlemmermeer gaat datacenters voortaan weren. Alleen innovatieve, duurzame en groene datacenters zijn welkom. Dat besloot de gemeenteraad donderdag. De gemeente wil met de maatregelen meer grip krijgen op de groei van datacenters.

Voortaan gaat de gemeente specifieke bedrijventerreinen aanwijzen waar datacenters zich kunnen vestigen en uitbreiden. Na 2030 is geen ruimte meer in Haarlemmermeer voor datacenters. De gemeente gaat ook zorgen voor gematigde groei en concentratie van datacenters tot 2030.

Het besluit leidt binnen afzienbare tijd tot een ontwerpbestemmingsplan Parapluplan datacenters. Hierin staat precies hoeveel hectare aan datacenters in de gemeente mogen zijn, op welke locaties en onder welke voorwaarden. De raad van de gemeenten Haarlemmermeer gaat in oktober dit jaar stemmen over het beleid.

Voorwaarden

Vorig jaar zomer besloot het college voorlopig geen nieuwe datacenters in Haarlemmermeer toe te staan. Ook Amsterdam deed dit. Beide gemeentes werken aan nieuw beleid. Ze stellen wel dat het zeker niet de bedoeling is om datacenters te weren, vooral gezien het grote economisch belang van de datacenters, en de werkgelegenheid dit dit biedt.

Volgens de gemeenten is het doel dat datacenters zo min mogelijk beslag leggen op de ruimte en (architectonisch) op een goede manier worden ingepast in de omgeving. Hoe Amsterdam de zaak gaat aanpakken is overigens nog niet bekend.

Een van de oplossingen die de gemeenten voor zich zien is het gebruik van restwarmte die de datacenters produceren. Die blijft tot nu toe onbenut, terwijl die gebruikt kan worden voor het verwarmen van woningen.

 

Gerelateerde berichten...

X