Hartstichting steekt 2,5 miljoen in technologie voor betere en goedkopere zorg

De Hartstichting gaat 2,5 miljoen euro steken in technologie voor betere en goedkopere zorg. Zes onderzoekteams ontvangen in totaal ruim 5 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe technologie tegen hart- en vaatziekten. De Hartstichting neemt de helft voor haar rekening.

De onderzoeksgroepen presenteerden hun opzet bij het congres ‘Technologie voor duurzame zorg’ in Utrecht. De innovaties moeten ziekten eerder opsporen en sneller of beter behandelen. Dit vermindert bovendien de inzet van zorgverleners. De zorg voor hart- en vaatpatiënten blijft hierdoor ook in de toekomst betaalbaar.

Met de nieuwe financiering komt onder meer een slimme camera die acute hartziekten ziet aankomen. Vervolgens worden meteen ook zorgverleners gealarmeerd. Er komt ook een game voor beter herstel na een beroerte.

 

Innovaties hard nodig

De innovaties zijn hard nodig, vertelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Er zijn steeds meer hart- en vaatpatiënten. Als we niets doen, gaat het om 1,9 miljoen mensen in 2030. Ons doel is dat minder mensen ziek worden. Wie dan toch ziek wordt, moet direct de allerbeste behandeling en revalidatie krijgen. Daarvoor zijn slimme, technische oplossingen die ook op de lange termijn betaalbaar zijn, onontbeerlijk.”

 

Meer zelf thuis doen

De nieuwe technologie zorgt dat patiënten meer zelf thuis kunnen doen. Denk daarbij aan de hartslag controleren en oefeningen doen. Zorgverleners zijn via digitale middelen bereikbaar op afstand.

Het doel is dat patiënten sneller de juiste zorg krijgen in acute situaties. Zo voorkom je blijvende schade aan hart en bloedvaten. De nieuwe technologie moet ook de kwaliteit van leven verbeteren, en het aantal overbodige behandelingen en ziekenhuisbezoeken verminderen.

 

Praktijk

De zes onderzoeksgroepen bestaan uit wetenschappers, zorgverleners, bedrijven en patiënten. Alle deelnemers denken mee over bijvoorbeeld privacy en gebruiksgemak. Dit waarborgt dat de producten ook echt worden toegepast in de praktijk.

De innovaties zijn bedoeld voor onder meer ritmestoornissen, beroerte en erfelijke hartziekten. Bij succes kan de technologie bij nog meer ziekten worden ingezet.

De projecten maken deel uit van ‘Hart voor duurzame zorg’. Dit is een gezamenlijk financieringsprogramma van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI).

Het doel is ontwikkeling van medische technologie voor het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten. De DCVA, waarin de financiers (Hartstichting, ZonMw en NWO) samenwerken, is een krachtenbundeling van twaalf partners in het onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Doel is door intensief samenwerken en middelen bijeen te brengen de weg van kennis naar praktijk zo kort mogelijk te maken. In 2030 moet de ziektelast van hart- en vaatziekten met een kwart minder zijn.

 

Hartstichting investeert

In totaal investeert de Hartstichting bijna 2,5 miljoen euro. Overheidsorganisaties ZonMw en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steken gezamenlijk eenzelfde bedrag in de projecten. Elk daarvan krijgt € 800.000. Bovendien draagt in elk project minimaal een kennisinstelling, een zorginstelling en een bedrijf elk nog eens € 80.000 bij.

 

De projecten

*Het team van dr. Vivian Weerdesteyn (Radboudumc Nijmegen) ontwikkelt een nieuwe game. Deze moet vallen na een beroerte  voorkomen. Patiënten kunnen hiermee na een beroerte thuis hun balans oefenen. Het doel is dat patiënten hierdoor minder vaak vallen, en zelfstandiger kunnen leven.

*Een slimme camera die waakt over ziekenhuispatiënten en alarm slaat bij plotselinge hartproblemen. Dat is wat prof. dr. Jan Bergmans (TU Eindhoven) en zijn team de komende jaren gaan maken en testen.

Nu wordt de gezondheid van patiënten op gewone verpleegafdelingen niet continu in de gaten gehouden. Het komt te vaak voor dat patiënten daar toch een acute hartziekte krijgen, en hieraan overlijden. Hier wil het onderzoeksteam wat aan doen.

*Nieuwe technologie voor mobiele telefoons moet hartfilmpjes net zo goed gaan beoordelen als cardiologen kunnen. Of misschien nog wel beter. De techniek die prof. dr. Pieter Doevendans (UMC Utrecht) en zijn team ontwikkelen, zorgt dat huisartsen en patiënten zelf heel betrouwbaar kunnen zien of er sprake is van een acute hartziekte. Daardoor worden patiënten nog sneller geholpen als het nodig is. En overbodige ziekenhuisbezoeken bespaard als er niets aan de hand is.

*Cardioloog Harry Crijns (Maastricht UMC+) en zijn team ontwikkelen een nieuw systeem waarmee patiënten thuis zelf hun hartslag in de gaten kunnen houden. De meetgegevens kunnen ze dag en nacht doorsturen naar hun zorgverlener, die zo nodig kan ingrijpen. Het doel: een persoonlijke behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende ritmestoornis.

*Dr. Johannes Bussmann (Erasmus MC) verwacht dat patiënten na een beroerte zelfstandiger door het leven kunnen als ze thuis hun armen trainen met nieuwe technologie. Zijn team ontwikkelt arm-sensoren, en een app waarmee je gegevens kunt uitwisselen met je zorgverlener.

*Prof. dr. Peter van Tintelen (UMC Utrecht) en zijn team ontwikkelen een online kliniek die zorgt dat mensen met erfelijke aanleg voor hart- en vaatziekten beter op de hoogte zijn van hun risico. Het doel is dat meer mensen op tijd maatregelen nemen om ziekte te voorkomen of uitstellen.

Gerelateerde berichten...

X