Hoe meet je de impact van beweging? Met zorgdomotica!

domotica slimme apparaten

Iedere zorgmedewerker weet dat beweging goed is voor cliënten. Het medicatiegebruik neemt af, de nachtrust toe en de fysieke en geestelijke achteruitgang wordt geremd. Maar hoe meet je de impact van beweging op de kwaliteit van de nachtrust of het gebruik van medicatie? Met een dashboard dat inzicht geeft in alle signalen die zorgdomotica oppikt.

Vrijwel alle verpleeghuizen gebruiken bewegingsmelders, deursensoren, dwaaldetectie of andere technologie om bewoners te monitoren of te sturen in hun gedrag. Hot zijn bijvoorbeeld de leefcirkels, waarbij bewoners worden uitgerust met een zender – meestal in de vorm van een polsbandje – die bepaalt welke deuren voor welke bewoners open gaan en voor wie ze dicht blijven.

Hiermee worden veilige leefzones gecreëerd en kan de persoonlijke bewegingsvrijheid worden aangepast aan de situatie van de dag. Verpleeghuizen investeren aanzienlijk in deze technologie, zonder dat wordt berekend hoeveel het oplevert. Resulteert meer bewegingsvrijheid ook in betere zorg?

Worden medewerkers daardoor ontlast of brengt het alleen maar extra werk met zich mee omdat ze vaker verdwaalde bewoners moeten terughalen? En wat doet al die extra beweging met de nachtrust van cliënten? Kunnen ze met minder slaapmedicatie toe? Vallen ze hierdoor minder vaak of juist vaker?

 

Inzichtelijke resultaten

Meten is weten. En weten is de basis om te verbeteren. Dat is de gedachte achter het Eagle dashboard dat Verkerk Service Systemen en Axians samen ontwikkelden. Het geeft onder andere inzicht in het welzijn van bewoners en de verandering hierin. Het dashboard toont het aantal en type alarmen dat een bewoner genereert.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van maart.

Gerelateerde berichten...

X