Hybride smartwatches en smarthomes bij CES2023

techbeurs CES 2020 CES 2022

Vanaf vandaag gaat de techbeurs CES in Las Vegas weer volledig van start. De Consumer Electronics Show van 5 tot en met 8 januari heeft voor het eerst sinds de coronapandemie weer een volledige editie: zeker zeventig keer groter dan de editie van 2020.  Er is ook een Nederlandse delegatie op de beurs.

Ook de grote merken als Canon, Google, Intel, LG, Samsung en Nikon zijn na twee jaar afwezigheid weer van de partij met de laatste ontwikkelingen en gadgets. Het eerste centrale thema van de beurs is hoe tech de grote uitdagingen in de wereld oppakt.

Opvallend op de beurs zijn dit jaar de grote aanwezigheid van de autoindustrie met grote merken die de nieuwste techsnufjes in en om de auto presenteren.  Verder heeft CES veel aandacht voor duurzaamheid, digitale gezondheid, metaverse (web3) en security.

De smartwatches die gezondheidsgegevens kunnen meten vallen op, net als de ontwikkeling van smarthomeproducten. Bij de smartwatches komen naar verwachting steeds vaker exemplaren voor met geïntegreerde gezondheids- en fitnessmetingen. Op CES komen ze ruim aan bod en de verwachting is dat we dit jaar allerlei modellen hiervan gaan zien. Verder komt een aantal modellen aan bod met een hybride vorm tussen analoge horloges en smartwatches.

Smarthome

CES presenteert ook diverse producten voor smarthome. Vooral de exemplaren die werken met Matter. Dit softwareprotocol zorgt dat je niet meer vast zit aan de producten van een soort fabrikant. Het zorgt dat smarthome-appartaten van alle fabrikanten toch met elkaar kunnen samenwerken. Het protocol komt van Apple, Google en Amazon samen.

Na de introductie was Matter meteen een succes, en de verwachting is daarom dat er op CES presentaties komen van smarthomeproducten die met Matter kunnen werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme verlichting, videodeurbellen, slimme speakers en dergelijke.

De verdere ontwikkeling van Virtual Reality (VR) komt naar verwachting ook aan bod tijdens CES. Sony meldde eerder al dat ze de PlayStation VR 2 gaan demonstreren met onder andere draadloos van hoge audiokwaliteit.

Startups

Naast de grote spelers is er op de beurs nog steeds aandacht voor startups en scaleups. Daarbij is een groep van zeker zeventig innovatieve bedrijven uit ons land. Daarbij zijn ook dertien bedrijven die de Innovation Award kregen van de CES-organisatie. De Nederlandse deelnemers aan de beurs krijgen steun van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken.

Voor het eerst bestaat de Nederlandse delegatie voor bijna de helft uit scale-ups. De wens ontstond om deze editie meer grotere groeibedrijven uit Nederland te presenteren. Daarom heeft het zogenoemde ‘NL Tech Pavilion’ op CES 2023 voor het tweede jaar op rij twee paviljoens. In het ‘Netherlands Tech Square’ staan de veertig nieuwste en beste startups. Daarnaast bieden zo’n dertig scale-ups hun innovatieve oplossingen aan in het ‘Netherlands Next Level Innovations Pavilion’.

Nederlandse deelnemers

Een van die scale-ups is LeydenJar uit Leiden. Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee de capaciteit van lithiumbatterijen zeventig procent hoger kan komen te liggen en maakte onlangs een investering van 30 miljoen euro door de Europese Investeringsbank (EIB) bekend om een nieuwe fabriek in Nederland te bouwen. Een andere deelnemer is het Rotterdamse RanMarine dat een apparaat bouwt dat als een kruimeldief afval in het water kan verzamelen en opruimen.

De deelnemende bedrijven komen uit het hele land en vertegenwoordigen een breed aanbod van oplossingen. Het Eindhovense Alphabeats bijvoorbeeld gaat de strijd aan met de wereldwijde burnoutproblematiek. Het bedrijf ontwikkelde software die met behulp van biofeedback de muziek van een gebruiker kan aanpassen. Door te meten hoe het lichaam op muziek reageert, en vervolgens met kunstmatige intelligentie (AI) de frequenties te veranderen, wordt er muziek gecreëerd waarbij de hersenen sneller in de ontspanningsstand komen. Naya uit Groningen presenteert op de CES een geheel nieuw toetsenbord dat veel ergonomischer is dan de versie die we al decennia kennen.

QuiX Quantum uit Enschede ontwikkelt de meest krachtige Quantum Photonics Processor met een enorme rekenkracht om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, databeveiliging en medicijnontwikkeling aan te gaan. Het bedrijf kreeg afgelopen najaar een investering van het Duitse ruimtevaart instituut van 14 miljoen euro om daar de eerste Europese quantumcomputer te installeren.

Les ook:
  • 70 Nederlandse start- en scale-ups naar techbeurs CES Las Vegas
  • De Nederlandse inschrijving voor HIMSS23 Chicago is geopend

Gerelateerde berichten...

X