Verbindende factor van IoT is maatwerk

Het Internet of Things wordt steeds groter. Meer en meer apparaten zijn verbonden met het internet. En op feitelijk elke plek kunnen data worden ingewonnen. Ook door machines onderling op slimme wijze aan elkaar te koppelen ontstaan talloze nieuwe informatiestromen.

Door alle verkregen data vervolgens te analyseren en te vergelijken, ontstaat weer bruikbare nieuwe informatie. De diversiteit aan IoT-oplossingen is groot en de toepassingen zijn bijna ontelbaar. Volgens adviesbureau Gartner zullen in 2020 wereldwijd naar verwachting 60 miljard devices met elkaar verbonden zijn. Cruciaal in deze ontwikkeling zijn de verbindingen. Elke IoT-toepassing vraagt om passende connectiviteit.

Slimme oplossingen
In steeds meer sectoren wordt IoT toegepast en wordt er nagedacht over nieuwe slimme oplossingen. Er zijn concepten voor intelligente fabrieken, die met behulp van sensoren en programmering zelflerend en foutloos worden. Er is aandacht voor Smart Cities, waarbij steden verzamelde data van diverse apparaten gebruiken om bijvoorbeeld het vuilnis zo slim mogelijk af te voeren. In de gezondheidszorg worden de mogelijkheden voor zorg-op-afstand steeds verder uitgebreid. En ook in de transportwereld worden allerhande logistieke data op een slimme manier aan elkaar gekoppeld, waardoor processen veel efficiënter kunnen verlopen.

Connected car
Misschien is de connected car wel het beste voorbeeld van een IoT-toepassing. Auto’s bestaan nu al voor een aanzienlijk deel uit elektronica, maar de auto van de toekomst is volledig ‘connected’. Deze zit vol met apparaten en sensoren die allerlei data meten en deze data delen met andere apparaten. Hierdoor wordt de auto niet alleen veiliger en zuiniger, maar uiteindelijk ook goedkoper. De bestuurder hoeft bijvoorbeeld niet meer bij ieder klein ongerief naar de garage en de software van de connected car kan op afstand worden gereset. Veel updates kunnen ook automatisch plaatsvinden en een auto kan zelf aangeven wanneer het tijd is voor groot onderhoud.

Van kabel tot mobiel netwerk
De makers van IoT-oplossingen kunnen momenteel kiezen uit veel verschillende technologieën, variërend van kabel en mobiele netwerken zoals 2G, 3G en 4G tot radio- en tv-signalen, wifi, Bluetooth en de nieuwste telg op connectiviteitsvlak: LoRa. Armijn Spreitzer, Director Internet of Things, KPN Zakelijke Markt, vertelt dat KPN aan het eind van dit jaar zal starten met de implementatie van dit netwerk. “We verwachten in 2016 landelijke dekking te bereiken”, vertelt hij. “Naar verwachting zal het aantal mogelijkheden en technologieën de komende jaren alleen maar verder toenemen.”

Om tot een juiste keuze te komen bij het aanbieden van veilige, slimme en kosteneffectieve internetverbindingen is het van belang af te wegen welke technologie en welke connectiviteitsoplossing het meest geschikt is.

Lokaal versus niet-lokaal
Als eerste moet een aanbieder bepalen of er voor de connectiviteit voor een lokale of een niet-lokale oplossing gekozen wordt. In tal van situaties is een lokale oplossing de beste en snelste route naar connectiviteit. Een technologie zoals wifi is bijvoorbeeld zeer geschikt op het moment dat een fabriek via duizenden sensoren allerlei lokaal dataverkeer bij elkaar wil brengen. Ook kan het worden toegepast in parkeergarages om real-time inzicht te hebben in de beschikbare parkeerplaatsen.

Er zijn ook veel situaties waarin lokale oplossingen niet mogelijk zijn of niet afdoende zijn. Bijvoorbeeld voor een bedrijf dat via een IoT-oplossing de brandbeveiliging van een grote loods wil regelen, vormt de afhankelijkheid van een lokale oplossing zoals wifi een te groot risico. Bij het uitvallen van elektriciteit valt ook de connectiviteit weg. In dit geval kan beter voor een onafhankelijke, niet-lokale connectiviteit gekozen worden.

Embedded SIM
Eén van de meest voorkomende IoT-oplossingen is de oude, vertrouwde SIM-kaart. Daarmee kunnen apparaten eenvoudig hun data via mobiele netwerken zoals 2G, 3G en 4G naar andere apparaten versturen. De mogelijkheden zijn legio en in combinatie met internet is een SIM-kaart een veelzijdige manier om machines, apparaten en applicaties met elkaar te verbinden. Daarmee is de SIM-kaart eigenlijk de basis van alle Machine-to-Machine (M2M)-oplossingen.

De huidige SIM-kaarten worden nu nog vaak apart gemaakt en geleverd, los van het apparaat waarvoor ze zijn bestemd. De verwachting is dat SIM-kaarten steeds vaker een vast onderdeel zullen worden van apparaten en al bij de productie in het apparaat ingebouwd worden. Een zogeheten ‘embedded SIM’ kan dan later worden geactiveerd door een netwerk-operator. Of nog slimmer: de SIM-kaart zoekt zelf het beste lokale netwerk op.

LoRa
Er zijn ook IoT-toepassingen die maar af en toe een korte internetverbinding nodig hebben. In dergelijke situaties is een laagfrequente verbinding voldoende. Daarvoor is LoRa een nieuwe toepassing. LoRa staat voor Long Range. De technologie maakt het mogelijk om apparaten die weinig stroom en data gebruiken, op grote afstand te verbinden met het internet. Dat gebeurt uiterst energie-efficiënt, want LoRa werkt op afroep.
Het apparaat verstuurt en ontvangt alleen data op enkele specifieke momenten. Zo kan LoRa bijvoorbeeld worden toegepast bij intelligente straatverlichting, die zich aanpast aan de drukte van het moment of bij vuilnisbakken die een seintje geven wanneer ze vol zijn. In dergelijke situaties is slechts een laagfrequente verbinding voldoende. Het apparaat hoeft alleen maar af en toe een signaal uit te kunnen sturen of een commando, bijvoorbeeld ´aan´ of ´uit´, te kunnen ontvangen. Om die reden hebben apparaten niet langer enorme accu’s nodig om continu in verbinding te staan, maar volstaat een AA-batterij die vaak jaren meegaat.

Connectiviteit
Bij het realiseren van connectiviteit moeten ontwikkelaars en aanbieders telkens weer kritisch bekijken welk type verbinding en welke combinaties het beste passen. Elke situatie vraagt om een eigen oplossing, afhankelijk van functionele eisen zoals bandbreedte, de omgeving waar de toepassing wordt ingezet en het distributie- en businessmodel.

Naast de lokale IoT-oplossingen die voor wifi toereikend zijn, moeten ontwikkelaars en aanbieders van IoT-oplossingen ook kunnen rekenen op niet-lokale oplossingen die voor de M2M-connectiviteit onontbeerlijk zijn. De mobiele netwerken 2G, 3G en 4G vervullen daarin een belangrijke rol. En nu komt binnenkort LoRa dus ook beschikbaar. Door deze reeks van betrouwbare netwerken kan er voor elke IoT-toepassing precies de juiste verbinding worden gezocht. Connectiviteit is maatwerk, vooral omdat elke IoT-oplossing een ander soort verbinding nodig heeft om op de best passende en efficiënte wijze de data van het ene apparaat naar het andere te sturen.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...