Internet of Things is mainstream volgens nieuw rapport Verizon

Internet of Things is mainstream volgens nieuw rapport Verizon

Met een potentiële markt die alleen al in de V.S. ruim 150 miljoen auto’s omvat die momenteel niet zijn verbonden, bijna 1 miljoen hectare aan wijngaarden en 45 miljoen mensen die goederen en diensten uitwisselen is het duidelijk dat het Internet of Things (IoT) mainstream is. Dit is een van de conclusies van het “State of the Market: Internet of Things 2016”-rapport van Verizon.

Het rapport biedt nieuwe inzichten, waaronder resultaten van een onderzoek dat in opdracht van Verizon door Oxford Economics werd uitgevoerd.

Het Internet of Things zal in 2016 en de komende jaren blijven zorgen voor omzetgroei bij bedrijven van alle omvang. IoT kan de omzet opstuwen doordat het vijf macrotrends verenigt:

  • Over drie tot vijf jaar zal het dagelijkse leven van de gemiddelde consument aanzienlijk meer geautomatiseerd zijn. Dit is met name te danken aan de mogelijkheid om via één interface meerdere IoT-applicaties te gebruiken. Maar liefst 81 procent van alle organisaties in de publieke sector die gebruikmaken van IoT zegt dat steeds meer burgers van hen verwachten dat zij hun dienstverlening optimaliseren met behulp van data-analyse en IoT-technologie.
  • Het vermogen om omzet te halen uit het analyseren van data zal uitgroeien tot een onmisbare vaardigheid. Bijna 50 procent van de bedrijven verwacht de komende twee tot drie jaar bijna 25 procent van zijn data te gaan benutten. Slimme bedrijven stappen over van het verzamelen van beschrijvende informatie naar een geavanceerder model dat in het teken staat van voorspellende en prescriptieve data-analyse. Het doel hiervan is om inzichten aan data te ontlenen die hen in staat stellen om klanten beter te bedienen. De analyse van “big data” zal hierdoor verschuiven naar domeinexperts.
  • Veranderingen in de wet- en regelgeving zullen de juiste partners binnen het IoT-ecosysteem samenbrengen,  zodat er sneller branchestandaarden kunnen worden ontwikkeld.
    • Een goed voorbeeld is de Drug Supply Chain Act, die fabrikanten van geneesmiddelen tot eind 2017 de tijd geeft om systemen te implementeren voor de elektronische overdracht en opslag van historische transactiegegevens voor op recept verkrijgbare medicijnen. Dat geldt ook voor informatie over het transport van geneesmiddelen binnen hun distributie- en toevoerketen. De wetgeving heeft ten doel om de verkoop van namaakmedicijnen tegen te gaan, een activiteit die de sector volgens de World Health Organization jaarlijks 75 miljard dollar schade oplevert.
  • Netwerkconnectiviteit, energiezuinige apparatuur en IoT-platforms zullen een democratische invloed hebben op het innovatielandschap. Dit zal resulteren in meer tools voor developers en bedrijven in staat stellen om de capaciteit van hun IoT-implementaties kostenefficiënter op te schalen van miljoenen tot miljarden verbindingen.
    • 5G, de nieuwe generatie draadloze technologie, belooft niet alleen om autonome oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en robotica werkelijkheid te maken, maar zal ook de aanzet geven tot nieuwe toepassingen, zoals virtual en augmented reality voor IoT-implementaties.
  • Beveiligingsexperts houden de technologische ontwikkelingen in het oog om bedreigingen te ontvangen. Het gaat om oude en nieuwe cyberrisico’s die van invloed zullen zijn op IoT-implementaties en de bedrijfsactiviteiten.

Het rapport geeft verder aan dat ondernemingen een beroep op start-ups zullen doen om hun bedrijfsgroei te versnellen met behulp van IoT. In 2015 haalden IoT-gerelateerde start-ups 75 procent meer financiering binnen dan start-ups met een focus op de consumentenmarkt. Volgens de experts van Verizon zullen start-ups in de IoT-sector in 2016 tot drie keer meer kapitaal binnenhalen in vergelijking met hun tegenhangers in de consumentenmarkt.

“IoT is lang gezien als een lappendeken van complexe technoogieën die alleen door early adapters werd ingezet”, zegt Mike Lanman, senior vice president IoT en Enterprise Products bij Verizon. “Het afgelopen jaar hebben we echter overtuigende voorbeelden gezien van manieren waarop bedrijven, ondernemers, gemeenschappen en developers IoT kunnen inzetten om te voorzien in zakelijke, publieke en consumentenbehoeften. Ondertussen zijn de consumenten meer bereid om nieuwe technologieën en apps te proberen die een betere manier van leven introduceren. Dit zal de komende twee jaar resulteren in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, een snellere toestroom van innovaties en zelfs een compleet nieuwe economie.”