Immarsat spant kort geding aan tegen opheffen Burum

Grote satellietoren van Burum in Friesland Inmarsat
GFoto: Wutsje / Wikimedia Commons / CC-BY-SA

Satellietbedrijf Inmarsat wil dat er snel een oplossing komt voor de kwestie rond het grote grondstation in Burum. Dit satellietstation voor noodcommunicatie met scheep- en luchtvaart, moet wijken voor de komst van 5G. Met de huidige aanpak schendt de regering internationale verdragen. Dat zei het bedrijf in een kort geding voor de rechtbank in Rotterdam.

In Burum komen noodsignalen binnen van schepen die op zee in de problemen zitten. Het bedrijf stelt dat de veiligheid in het geding komt als het station wordt opgeheven zonder redelijk alternatief.

Vooral hierover maakt de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reders zich grote zorgen. Voor de ontvangst en doorgifte van noodsignalen is de scheepvaart in een groot deel van de wereld afhankelijk van ‘de grote oren van Burum.’ Het gaat om een gebied van het oostelijke deel van de  Atlantische Oceaan tot een stuk van de Indische Oceaan.

Voor die noodcommunicatie gebruikt het bedrijf de 3,5GHz-frequentieband voor de noodcommunicatie, terwijl deze band intussen is bestemd voor 5G. Dat betekent dus dat het grondstation van Immarsat zou moeten wijken. Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) meldde in eerdere Kamerbrieven dan ook dat ze dat van plan is.

Delen

Inmarsat stelt echter steeds dat beide toepassingen prima dezelfde frequentieband kunnen delen. Het bedrijf handelt via Burum ongeveer  een derde van de wereldwijde noodoproepen af. Dat betekent ook dat het bedrijf te maken heeft met allerlei internationale afspraken waar de Nederlandse overheid nu geen rekening houdt. Immarsat stelt dat de overheid intussen wel aan tafel wil, maar ze vonden het toch belangrijk het kort geding door te zetten.

De staatssecretaris stelde in eerste instantie dat de schotels van Burum voor september volgend jaar hun diensten op een andere frequentie moeten gaan uitvoeren of moeten verhuizen. Immarsat verzet zich hier sinds het begin tegen omdat momenteel voor alle landen dezelfde regels gelden rond gebruik van deze noodfrequentie. Daarom ook heeft Burum een beschermde status vanwege hun functie en het feit dat zij deze frequentie al veel langer gebruiken. In dit geval past overleg en geen dwang.

Kamervragen

Delen van de frequentie zou Keijzer in eerste instantie niet zien zitten. In de antwoorden op de Kamervragen stelt ze dat de verschillende telecommaatschappijen dan geen eerlijke verdeling in het hele 5G-spectrum krijgen. Daarnaast zouden de operators dure en ingrijpende maatregelen moeten treffen om bijvoorbeeld storingen te voorkomen.

Intussen gaat in het voorjaar van 2022 de tweede 5G-veiling van start. Heel Nederland moet dan dekking hebben. Nu Burum nog deels in gebruik is, is dat nog niet het geval in een deel van Nederland dat in boven de lijn Amsterdam – Zwolle ligt. De bedoeling is dat heel Nederland in het najaar van 2022 via allerlei providers 5G ook echt kan gebruiken. Voor die tijd moet de kwestie dus worden opgelost.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...