In 2020 36% toename internetverkeer via AMS-IX

internetverkeer boom met alle functies

Het internetverkeer nam in 2020 met zeker 35 procent toe. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf in internet exchange AMS-IX.

Grote aanjager van de toename in internetverkeer is zeker de coronacrisis. Zowel thuiswerken als in de avonduren ook in de avonduren thuisblijven jagen het gebruik van internet flink omhoog. Tijdens zowel de eerste als de tweede golf nam het verkeer op internet met twintig procent toe, met zelfs records tot gevolg.

Zo ontstond in november een piek in internetgebruik van 9 terabits per seconde. Tegelijkertijd daalde roaming van mobiel telefoonverkeer, zo laat het jaarverslag zien. Maar dat woog niet op tegen de explosieve stijgingen van het thuisverkeer.

Poortcapaciteit

De forse toenames zorgde ook voor opwaardering van de poortcapaciteit door bedrijven. Zo steeg vorig jaar het aantal actieve 100GE-poorten maar 282. Dat betekende rond de negen procent stijging. In 2020 steeg daardoor de totale capaciteit van AMS-IX eind vorig jaar van naar 42,1 tbps. In 2019 was dat nog 34,6 tbps. De totale capaciteit steeg van 34,6 Tbps tot een poortcapaciteit van 42,1 Tbps.

In het jaarverslag noemt het bedrijf 2020 een uniek jaar. Tegen het eind van dat jaar waren er  885+netwerken aangesloten. Dat was alleen al in Amsterdam het geval. Daarbij komen 21% van die netwerken uit ons land zelf komen. 49% komt uit de EU, maar wel buiten Nederland, en 30% kwam van buiten Europa.

In andere delen van de wereld was de situatie niet veel anders, zo blijkt uit de cijfers van AMS-IX. Het bedrijf zag in alle exchanges, naast Amsterdam zijn dat Chicago, Bay Area, Caribbean, Mumbai en Hong Kong nieuwe records. Hong Kong en Mumbai spanden daarbij de kroon.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X