AMS-IX vestigde deze week weer een datarecord. Het internetknooppunt haalde woensdagavond een nieuw record van 10 terabit per seconde.
Dit zijn volgens AMS-IX voornamelijk de gevolgen van de pandemie en de lockdown. Door het internetknooppunt loopt een groot deel van zowel de stroom aan gegevens tussen internetproviders, als de stromen data naar het buitenland. Het dataknooppunt heeft dus een goed beeld van de stand van zaken rond het Nederlandse dataverkeer.
Maart en november
Zo verbrak het knooppunt tijdens de eerste lockdown in maart 2020 het record van 8 terabit per seconde. In november sneuvelde dat en stond de teller al 9 terabit per seconde. In totaal groeide het internetverkeer in een jaar tijd met rond de 35%. De verwachtingen van de groei van dit jaar zijn ongeveer het zelfde.
Volgens het internetknooppunt was het datarecord deze keer naast de lockdown en de avondklok ook te wijten aan het slechte weer in Nederland deze week. Als gevolg van die piek zijn veel aangesloten netwerken bezig met upgraden van de capaciteit.
Jaren negentig
CEO Peter van Burgel vergelijkt de groei met die in de eerste jaren van het internet, rond de jaren negentig van de vorige eeuw. “Vorig jaar groeide het Internetverkeer al met zeker 35% en we zien het zelfde ook dit jaar gebeuren. We leven natuurlijk in onzekere tijden maar we zijn ervan overtuigd dat de groei zeker zal doorzetten.”
Er zijn overigens geen twijfels of AMS-IX alles wel aankan. Door investeringen is het knooppunt momenteel in staat tot een poortcapaciteit van 42 Terabit per seconde. Momenteel zijn er zeker 885 netwerken verbonden via AMS-IX 75% van het verkeer is Europees.
Duizelingwekkend
Intussen zijn de cijfers wel duizelingwekkend. Tien Terabit per seconde staat bijvoorbeeld gelijk aan:
- Gelijktijdig streamen van 2.000,000 HD (1080p) video’s
- Versturen van iets minder dan 245 miljoen A4-tjes in een seconde
- Gelijktijdig streamen van 250 miljard mensen die 300 aanslagen per minuut halen
Lees ook:
- In 2020 36% toename internetverkeer via AMS-IX
- Thuiswerken: voordelen en nadelen vergeleken