Innovatieregeling WBSO vooral populair bij MKB

De innovatieregeling WBSO is erg succesvol bij het MKB. Van de 21.265 Nederlandse ondernemers die van de regeling gebruik maakten is 97% mkb’er. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017.  Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) publiceerde het verslag eind vorige week.

Het voordeel dat organisaties hadden van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), was afgelopen jaar bijna 1,2 miljard euro. Ondernemers kunnen zo meer onderzoek doen naar innovaties. Ze kunnen ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Loonkosten

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2017 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, in totaal 135.900 projecten toe.

Dit staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in de Research & Development. Verreweg het grootste deel (96%) betrof een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur. In 4% van de projecten ging het om een technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Amsterdam (met 1.923 bedrijven), omgeving Eindhoven (1.726 bedrijven) en Utrecht (1.534 bedrijven) maakten het meest gebruik van de regeling. In Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland geven bedrijven het meeste uit aan R&D.

Slimme hijskraan

Eén van de bedrijven die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is Dacom. Via data-apparatuur helpen zij telers hun gewassen te optimaliseren. Door sensoren te combineren met satellietbeelden en internetapplicaties wordt het gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen beter op elkaar afgestemd. Zo verbetert de oogst en vermindert het gebruik van de hoeveelheid hulpstoffen. Het hele proces wordt dus een stuk uurzamer. Met de recente WBSO-bijdrage onderzoekt het bedrijf nu het gebruik van deze technologie op de lange afstand.